Фото: РИА Новости

Вразили обладнання та військовий автомобіль: у МАГАТЕ оприлюднили наслідки вибухів дронів на ЗАЕС

У неділю, 7 квітня, на території окупованої Запорізької атомної електростанції вибухнув дрон. Внаслідок інциденту на території об'єкта було пошкоджене важливе обладнання.

Про це на своєму сайті повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

Там зазначили, що після отримання інформації від ЗАЕС про атаки дронів експерти МАГАТЕ, дислоковані на об'єкті, виїхали до трьох постраждалих місць. Їм вдалося підтвердити фізичну дію вибухів дронів, у тому числі на одну з шести реакторних будівель об'єкта, де, мабуть, постраждало обладнання спостереження та зв'язку. Перебуваючи на даху шостого енергоблока, російські війська атакували безпілотник, що до них наближався. Після цього стався вибух біля будівлі реактора.

Команда МАГАТЕ повідомила, що вони помітили залишки дронів у цьому та двох інших місцях удару на об'єкті. В одному з них, біля лабораторії, вони побачили плями крові поряд із пошкодженим військовим транспортним засобом, що вказує щонайменше на одного постраждалого.

Експерти повідомили, що протягом дня чули вибухи та стрілянину на місці події. Крім того, команда МАГАТЕ почула кілька пострілів вихідного артилерійського вогню поблизу заводу.

Хоча група досі не виявила будь-яких структурних ушкоджень систем, конструкцій та компонентів, важливих для ядерної безпеки або безпеки станції, вони повідомили про спостереження незначних поверхневих підпалів верхньої частини даху купола реактора шостого енергоблока та подряпин на бетоні плити, що підтримує резервуари для зберігання первинної підживлювальної води.

"Хоча пошкодження шостого енергоблока не поставило під загрозу ядерну безпеку, це був серйозний інцидент, який міг підірвати цілісність системи захисної оболонки реактора", — заявив генеральний директор Гроссі.

Варто зазначити, що після інциденту на ЗАЕС очільник МАГАТЕ закликав росіян утримуватися від дій, які загрожують ядерній безпеці світу.

Нагадаємо, представник Головного управління розвідки міністерства оборони України Андрій Юсов, що Україна не причетна до вибуху безпілотника на окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.04.2024 06:27