Фото: "Суспільне UA"

Вибух дрона на ЗАЕС: у ГУР прокоментували провокації Росії

Представник Головного управління розвідки міністерства оборони України Андрій Юсов, що Україна не причетна до вибуху безпілотника на окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції.

У коментарі "Українській правді" Юсов зауважив, що рашисти постійно проводять на території ЗАЕС так звані імітаційні удари.

"Україна не причетна до жодних збройних провокацій на території незаконно окупованої Росією ЗАЕС. Держава-агресор вкотре наражає на небезпеку ядерний об'єкт, цивільне населення та навколишнє середовище всієї Європи. Удари, зокрема, імітаційні, по території української атомної станції, як і розміщення там військ та озброєння, мінування об'єктів ЗАЕС давно вже є відомою та постійною злочинною практикою окупантів", — наголосив Юсов.

Посадовець також додав, що країна-агресорка має вивести війська з усіх об'єктів ЗАЕС.

"Лише це дозволить відновити дотримання усіх необхідних міжнародних норм та контролю над важливим об'єктом атомної енергетики", — зазначив Юсов.

Що відомо про вибух дрона ЗАЕС

У неділю, 7 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що на території окупованої Запорізької атомної електростанції вибухнув дрон. 

"ЗАЕС поінформувала експертів МАГАТЕ про те, що на території станції сьогодні здетонував дрон. Таку детонацію спостерігали і ми", — заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Російські пропагандисти традиційно звинуватили Україну в атаці та заявили нібито ЗСУ запустили дрон над зупиненим реактором.

Нагадаємо, днями через обстріл окупантів Запорізька атомна електростанція була на межі блекауту. Так, 4 квітня о 10:06 внаслідок російських обстрілів відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС — Феросплавна", через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми задля забезпечення власних потреб.

Зауважимо, у грудні минулого року міністр енергетики Герман Галущенко пояснював, що кожен блекаут на Запорізькій АЕС — це загроза масштабної аварії. Наслідки такої трагедії можна порівняти з Фукусімою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.04.2024 22:23