Фото: Офіс президента

Всі аеродроми, з яких РФ бомбардувальниками атакує Україну, мають бути знищені, — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що усі російські аеродроми, з яких злітають ворожі бомбардувальники, щоб завдати ударів по Україні, потрібно знищити.

Таку заяву він зробив під час виступу на інавгураційній пленарній сесії IV саміту Європейської політичної спільноти.

"Ми можемо завершити цю війну завдяки сильним дипломатичним зусиллям і сильній зброї. І ми не маємо втратити ці можливості. Що ефективнішим буде ППО, то більше безпорадним буде Путін. Що менше обмежень у нас буде щодо ефективного використання зброї, то більше Росія намагатиметься рухатися в напрямку миру. З російських аеродромів злітають літаки, які бомблять наших дітей, наших громадян. Усі ці аеродроми потрібно знищити", — сказав президент.

Гарант наголосив, що знищення аеродромів РФ обмежить здатність країни-агресорки продовжувати війну проти України. Відтак, Зеленський закликав лідерів іноземних держав "сприяти необхідній хоробрості", щоб зняти з України обмеження на використання далекобійної зброї, яку ЗСУ отримують від міжнародних партнерів.

"Ракети та безпілотники не є "носіями державного суверенітету", тому має бути колективна воля, колективна воля їх збити — так само як це було з іранськими ракетами та безпілотниками", — зауважив він.

До того ж очільник держави зазначив, що "реальність на полі бою більш пояснює, ніж якісь розмови" та додав, що ситуація на Харківщині чітко показує ефективність ударів по РФ західною зброєю.

"Ми не дали Росії просуватися на Харківщині. Крапка. Путін пожертвував десятки тисяч своїх громадян. Але нічого не досягнув. Нічого важливого та значущого. Це стало можливим завдяки хоробрості наших воїнів і хоробрості наших партнерів, які зняли обмеження з використання зброї поруч з кордоном. Чи призвело це до ескалації? Ні. Навпаки заблокувало спроби Путіна в розширенні війни. Чи відреагував якось Путін? Ні", — сказав він. 

Нагадаємо, раніше заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква заявляв, що Україна постійно наполягає на скасуванні заборони завдавати удари американською зброєю вглиб території Росії. Це потрібно, щоби вражати військові аеродроми та бази росіян, з яких вони обстрілюють українців. Цю тему неодноразово підіймали й під час саміту НАТО у Вашингтоні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.07.2024 15:02