Фото: Офіс президента

Вступ України в НАТО: Зеленський з президентами Чехії та Словаччини підписали важливий документ

У п'ятницю, 27 квітня, Україну відвідали президенти Чехії та Словаччини. Петр Павел та Зузана Чапутова разом з Володимиром Зеленським підписали декларацію, в якій підтвердили готовність підтримувати Україну на шляху до членства в НАТО та ЄС і сприяти її безпеці до вступу в Альянс.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

Документ окреслює спільне бачення трьох країн з найважливіших питань зовнішньої політики, а також підтримку повноправного членства України в ЄС і НАТО. До того ж він поновлює вимогу до Росії негайно та беззастережно вивести всі свої збройні формування з території України.

Жовква зазначив, що декларація закріплює готовність держав сприяти досягненню міжнародних домовленостей щодо безпеки України до моменту її повноправного членства в Північноатлантичному альянсі. Там йдеться, що Словаччина та Чехія як країни-члени НАТО готові посилити свою підтримку прагненню України приєднатися до Альянсу, як тільки це дозволять умови.

"Декларація підтверджує рішучу підтримку Словаччини та Чехії членства України в ЄС, суттєвий прогрес нашої держави на цьому шляху й очікування щодо початку переговорів про вступ вже у 2023 році. Документ закріплює підтримку Формули миру президента України, Кримської платформи та наголошує на важливості створення спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України. Він також висловлює готовність держав до тісної співпраці з метою подальшого зміцнення обороноздатності України, посилення санкцій ЄС проти РФ та створення правової основи для використання заморожених російських активів для відбудови України", — зазначив заступник керівника ОП.

Жовква додав, що Словаччина та Чехія відкрили другий десяток спільних декларацій такого типу на рівні лідерів держав-членів НАТО.

Нагадаємо, раніше Зеленський пояснив, що лише разом з Україною НАТО може гарантувати справжній захист Європі від будь-якого посягання на життя народів — на наявні кордони й міжнародний порядок, заснований на правилах. А ось без України, за його словами, складно уявити потрібну для цього міцність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.04.2023 23:45