Фото ілюстративне. Джерело: Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон

Втеча ухилянтів за кордон: Рада може посилити покарання (документ)

Військовозобов'язаним, які нелегально покидають державу з метою ухилитися від мобілізації, можуть посилити покарання. Парламенту пропонують ухвалити зміни до Кримінального кодексу України, внаслідок чого ухилянти зможуть потрапити за ґрати на термін до п'яти років.

Про це йдеться в законопроекті.

Нардепи пропонують внести норму до Кримінального кодексу про те, що за нелегальне перетинання кордону "з метою ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період..." загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Згідно з документом, за повторне таке правопорушення або вчинене групою осіб вже йдеться про позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Водночас повідомляється, що особа може звільнитися від відповідальності у разі добровільного повернення в України впродовж шести місяців з моменту перетину кордону та яка добровільно заявила про факт скоєння злочину працівникам Державної прикордонної служби України.

Законопроект щодо посилення покарання для ухилянтів

Раніше речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко повідомив, що найчастіше ухилянти намагаються втекти за кордон через "зелену" ділянку  або через пункти пропуску з підробними документами. Прикордонники кожного дня фіксують незаконні спроби такого перетину.

Нагадаємо, 11 січня на Вінниччині прикордонники витягнули з крижаного Дністра чоловіка, який плив до молдовського берега. Він намагався незаконно перетнути кордон України.

Також сімох ухилянтів, які намагались втекти через засніжені Карпати до Молдови й Румунії, затримали прикордонники. Оцінку їхнім діям повинен надати суд.

Згодом стало відомо, що уродженку Чернівецької області звинуватили в незаконному переправленні військовозобов’язаних осіб через державний кордон України. Підозрювана разом зі співучасниками організувала схему незаконного переправлення ухилянтів до Молдови.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.02.2024 23:15