Фото: Офіс президента

Washington Post заявляє, що США проінформовані щодо майбутнього звільнення Залужного: як відреагував Білий дім

За даними американського видання The Washington Post з посиланням на двох поінформованих співрозмовників, уряд України поінформував Білий дім про рішення президента Володимира Зеленського звільнити головнокомандувача Збройних Сил генерала Валерія Залужного. Союзники не заперечували щодо такого розвитку подій.

Про це йдеться у повідомленні The Washington Post.

За даними джерела, посадовці Білого дому не підтримали рішення про звільнення генерала Залужного, але і не виступали проти. Вони визнали такий крок "як суверенний вибір українського президента".

"Завчасне попередження також надало Білому дому можливість закликати Зеленського переглянути це ключове рішення — хоча він і вирішив цього не робити", — пише видання.

The Washington Post із посиланням на "людей, знайомих із ходом думок" президента Зеленського, додає, що лідер України може відкласти рішення про відставку Залужного на невизначений термін, але "це видається малоймовірним". 

Варто зазначити, що чутки про напружені стосунки й стратегічні суперечки між Володимиром Зеленським та Валерієм Залужним ширяться уже кілька місяців.

Що відомо про вкиди щодо звільнення Залужного

Про звільнення Залужного 29 січня першим повідомив народний депутат VIII скликання Борислав Береза у соцмережах: "Інформацію підтвердили. Зеленський зняв Головкома Залужного".

Припускав, що це ймовірно, і народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко. У соцмережах він повідомляв, що "Залужному нібито пропонували посаду посла в одну з європейських країн, однак він відмовився".

Відповідну інформацію одразу ж підхопили анонімні Telegram-канали. Деякі ЗМІ з посиланням на власні джерела писали, що президент Володимир Зеленський нібито підписав наказ про звільнення головкома з посади, але документ наразі не з'явився у публічному просторі.

Водночас Міноборони України, Генштаб ЗСУ та Офіс президента спростували чутки про звільнення Залужного.

Нагадаємо, 26 січня президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якій був присутній й Валерій Залужний. Головні теми Ставки — ситуація на фронті, забезпечення української армії снарядами та захист прикордонних і прифронтових територій.

Зауважимо, раніше активну роботу щодо дискредитації головнокомандувача Валерія Залужного проводила нардепка від "Слуги народу" Мар'яна Безугла.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.02.2024 22:54