Фото: Pixabay

Як нараховують страховий стаж для працюючих пенсіонерів: пояснення експерта

Згідно з даними Пенсійного фонду, в Україні проживає близько 10,2 мільйона пенсіонерів, з яких 2,7 мільйона продовжують працювати. Пенсійні виплати таким громадянам нараховують інакше, ніж непрацюючим пенсіонерам. 

Те, як нараховують стаж працевлаштованим пенсіонерам, пояснило "На пенсії".

Зазначається, що для розрахунку пенсійних виплат для таких пенсіонерів використовують старий прожитковий мінімум, коли прожитковий мінімум збільшується, то пенсію пенсіонерам, які працюють, не перераховують і доплату за перероблені роки не змінюють. Проте, коли людина звільняється, розмір доплати переглядають з урахуванням актуального прожиткового мінімуму, тому після звільнення пенсію можуть підвищити. 

Відомо, що за кожен рік стажу, який був відпрацьований чоловіками понад 25 років та жінками понад 20 років, пенсія збільшується на 1% від її основного розміру, але не більше ніж на 1% від прожиткового мінімуму. Це стосується тих громадян, які вийшли на пенсію до жовтня 2011 року. Тим, хто пішов на пенсію пізніше, доплата за перероблені роки здійснюється за кожен рік відпрацьований понад 35 років чоловіками та 30 років жінками. Тобто, якщо врахувати, що у пенсіонера є 30 років наднормативного стажу, а прожитковий мінімум зараз становить 2361 гривню, то максимальний розмір доплати за стаж у такому випадку може бути до 708 гривень.

Варто наголосити, що надбавка за понаднормовий стаж враховується одразу, але після звільнення її розмір можуть перерахувати. Також після звільнення можуть зробити перерахунок пенсії за стажем.

Нагадаємо, раніше у прес-службі ПФУ повідомили, що громадяни України можуть оформити пільгову пенсію за певних умов. Для цього необхідно надати довідку про пільговий характер роботи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.05.2024 09:33