Фото: росЗМІ

Як Росія відповість на події у Курській області: в ISW назвали можливі сценарії

Країна-агресорка спробує дати відповідь на "прорив" у Курській області. Зокрема, для цього російське військове командування має низку ймовірних способів дій, які воно може застосувати у відповідь на операцію на Курщині.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За інформацією фахівців, Кремль намагатиметься повернути під свій контроль втрачені території у Курській області та зупинити просування ЗСУ вглиб Росії. 

"Значне просування України вглиб Росії стало б стратегічним ударом по багаторічних зусиллях президента Росії Володимира Путіна, спрямованим на закріплення спадщини російської стабільності, безпеки та геополітичного відродження", — йдеться у звіті ISW.

Відтак, аналітики вважають, що Росія може дати відповідь на українську операцію на Курщині за декількома сценаріями:

  • російське військове командування може вирішити використати наявних призовників, прикордонників Федеральної служби безпеки, Росгвардію та інші нерегулярні сили, вже розгорнуті в районі міжнародного кордону, щоб відтіснити українські війська і захиститися від української операції в Курській області;
  • російське військове командування може ухвалити рішення про використання існуючого Північного угруповання військ, розгорнутого вздовж російсько-українського кордону, для реагування на українську операцію в Курській області. Цей варіант реалізують у тому випадку, якщо наступальні операції Північного угруповання військ на півночі Харківської області вважатимуть менш пріоритетними, ніж оборонні операції в Курській області;
  • російське військове командування може вирішити перекинути оперативні резерви, накопичені для запланованого наступу влітку 2024 року, а також відносно краще забезпечені і більш боєздатні підрозділи до Курської області з інших ділянок фронту;
  • російське військове командування, можливо, намагатиметься зберегти сили, які наразі перебувають у Курській області, але може передислокувати туди значну кількість авіації та ударних підрозділів, щоб підвищити здатність Росії повернути собі територію;
  • російські війська також можуть розгорнути наземні ударні сили і засоби в районах Курської області та поблизу неї, щоб стримати просування українських військ і зірвати консолідацію українських позицій на території Росії.

В Інституті також додали, що відсутність узгодженої реакції Росії на вторгнення в Курську область та швидкість просування ЗСУ вказує на те, що українські сили "змогли досягти оперативної несподіванки вздовж кордону з Росією".

Як відомо, у вівторок, 6 серпня, росіяни повідомили про спроби України прорватися на територію Курської області Російської Федерації.

Нагадаємо, кремлівський диктатор Володимир Путін у середу, 7 серпня, визнав, що українські воїни проводять спецоперацію на території Курської області. При цьому він заявив, що Сили оборони України нібито ведуть вогонь по цивільних об'єктах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.08.2024 07:40