Фото: nrcu.gov.ua

Як захистити від шахраїв номер телефону, до якого прив'язано банківську карту: поради кіберполіції

В Україні одним із методів шахрайства, який використовують аферисти є присвоєння фінансового номера. Ним можуть скористатися шахраї, аби отримати доступ до чужих рахунків.

Про це повідомляє прес-служба Кіберполіції у Facebook.

Зазначається, що у випадку успішної реалізації зловмисники можуть незаконно привласнити кошти з банківських рахунків, оформити онлайн-кредити, провести операції на веб-сайтах або придбати товари у звичайних магазинах.

"Для цього зловмисники телефонують та представляються працівниками мобільного оператора. Під різними приводами вони випитують в абонентів sms-код від мобільного оператора", — йдеться у повідомленні.

Наприклад, шахраї можуть запропонувати перейти на поліпшені стандарти зв’язку або змінити сім-картку на електронну тощо.

"Щоб не потрапити у пастку, не поспішайте виконувати вказівки незнайомців та покладіть слухавку. При необхідності самі зателефонуйте на офіційний номер мобільного оператора. Так ви будете впевнені, що дійсно спілкуєтеся з представником телекомунікаційної компанії", — попереджають у прес-службі.

До того ж аферисти телефонують від імені різних організацій, установ або онлайн-сервісів тощо. У цьому випадку основна мета шахраїв — переконати абонента перетелефонувати на його номер. Після цього зловмисники замовляють в оператора мобільного зв’язку послугу відновлення сім-карти. Для ідентифікації абонента шахраї використовують інформацію про номери телефону, на які перетелефонував власник номера.

"Якщо ви помітите підозрілу активність, негайно зателефонуйте до банку за номером, який зазначено на звороті вашої картки, та заблокуйте картки, рахунки та доступ до інтернет-банкінгу. Зв’яжіться з вашим оператором мобільного зв’язку, поясніть ситуацію та попросіть заблокувати обидві sim-картки (стару та нову) до з’ясування всіх обставин", — наголошують у Кіберполіції.

У прес-службі надають декілька рекомендацій, яких варто дотримуватися, щоб не стати жертвою шахраїв:

  • забороніть віддалену заміну sim-картки або перейдіть на контрактне обслуговування у мобільного оператора з прив’язкою до ваших персональних даних;
  • заведіть для спілкування з банком окрему sim-картку та не розголошуйте свій фінансовий номер телефону;
  • не використовуйте фінансовий номер телефону для реєстрації акаунтів у соціальних мережах та для авторизації в інших системах;
  • не зазначайте фінансовий номер у якості контактного в інтернеті та не використовуйте його для щоденного спілкування;
  • використовуйте лише офіційний застосунок свого банку;
  • установіть пін-код на sim-карту зі складним восьмизначним паролем та нікому його не повідомляйте.

Нагадаємо, раніше Департамент кіберполіції Національної поліції розповів про найпоширеніші шахрайські схеми аферистів в Україні. До них відносяться продаж дешевих товарів "з рук в руки", дзвінки від імені представників банків та соціальні виплати під час війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.09.2023 05:25