Фото: КМДА

Яка площа України залишається замінованою: в МВС назвали шокуючі цифри

Потенційно замінованими в Україні наразі залишаються понад 140 тисяч квадратних кілометрів. Це величезна територія, розмінування якої може зайняти тривалий час.

Про це заявив заступник очільника українського Міністерства внутрішніх справ Богдан Драп’ятий на зустрічі з делегацією Японського агентства міжнародної співпраці.

За його словами, завдяки зусиллям українських саперів та підтримці міжнародних партнерів, Україні вдалося розмінувати частину раніше забруднених територій.

Так, внаслідок повномасштабного вторгнення Росії понад 144 тисячі квадратних кілометрів України вважаються потенційно замінованими. Понад рік тому цей показник складав 174 тисячі квадратних кілометрів.

"Завдяки допомозі партнерів ми вже очистили частину замінованих територій. Ми не зупиняємось, а лише нарощуємо наші спроможності у цій сфері", — зазначив Драп'ятий.

Заступник очільника МВФ подякував японським колегам за тренінги для українських операторів, зокрема з експлуатації машин для розмінування Nikken.

Яка ситуація із розмінуванням України

Минулого року прем'єр-міністр Денис Шмигаль стверджував, що для повного розмінування України потрібно 37 мільярдів доларів і понад 10 тисяч саперів. У державі є тільки 3 тисячі фахівців. Близько 40 країн вже виділили 250 мільйонів доларів на розмінування.

Варто зазначити, що нещодавно країни-учасниці Ukraine Recovery Conference збільшили свої зобовʼязання в частині підтримки гуманітарного розмінування в Україні на понад 35 мільйонів доларів. Це гроші, виділені на проекти у сфері гуманітарного розмінування на 2022-2027 роки.

Нагадаємо, 1 липня Туреччина, Румунія та Болгарія створили спільні сили з пошуку мін у Чорному морі. Це підвищить безпеку судноплавства, особливо під час експорту українського зерна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.07.2024 21:30