Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Яка позиція партнерів щодо вступу України в НАТО: Зеленський зробив заяву

Вступ України до Північноатлантичного альянсу підтримує більшість країн НАТО. Проте у кількох держав залишається стримана позиція.

Таку заяву зробив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з журналістами.

"Можу сказати, що ми бачимо в цілому. Ми бачимо сьогодні консенсус більшості країн Альянсу та стриману позицію кількох країн (йдеться про запрошення України до НАТО, — ред.). Будемо з цим працювати", — сказав український лідер.

Зеленський запевнив, що у цьому питанні помітна підтримка Франції. Також позитивно налаштовані щодо вступу України до Альянсу Британія та Італія.

"Щодо реакції Німеччини, на нашу думку, загалом сьогодні ситуація в більшості залежить від Сполучених Штатів. Вважаємо, що у них йде консолідація їхніх думок щодо НАТО і це має вплив ще на, наприклад, Угорщину та Словаччину", — зауважив глава держави.

Україна, як наголосив Зеленський, розраховує на більш позитивну позицію США щодо інтеграції нашої держави в НАТО вже після виборів. Це залежить не стільки зміною президента, а зміною фокуса у країні з виборів. Сьогодні будь-які різкі заяви з боку Білого дому недоречні, там не хочуть "зайвих ризиків".

За словами Зеленського, він має дуже добрі стосунки з німецьким канцлером Олафом Шольцом і він вдячний Берліну за допомогу. Але зараз Німеччина має сумніви щодо вступу України до Альянсу.

"Я вважаю, що їх оцінка більш м'яка, ніж вона була раніше. Це факт. Але з приводу запрошення зараз, про яке я вам говорю, вони бояться тематики НАТО-Німеччина, що стосується реакції РФ. Тому я вважаю, що, на їх думку буде мати вплив більший союз. Більший союз щодо підтримки нас — це впевнене "так" від Сполучених Штатів", — резюмував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, раніше високопоставлений представник адміністрації президента США Джо Байдена заявив, що члени Північноатлантичного альянсу ведуть дискусію, чи запрошувати Україну до військово-політичного блоку. В НАТО немає спільного рішення щодо цього питання.

Раніше президент Парламентської асамблеї НАТО Джеррі Конноллі заявив, що на сьогодні шлях України до Північноатлантичного альянсу є невідворотним. Однак головною перепоною для отримання запрошення є війна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.10.2024 16:20