Фото:Freepic

Яке церковне свято 8 січня: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У понеділок, 8 січня, за новим церковним календарем у православній церкві відзначають день пам'яті преподобного Георгія Чудотворця. Він був ченцем Києво-Печерського монастиря, який зцілював людей.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святого Георгія

Жив великомученик в XI столітті. Він прийняв постриг монаха в Києво-Печерському монастирі 3 травня 1704 року. Преподобний відрізнявся смиренністю духа та за свою віру отримав від Господа вміння зцілювати хвороби своїми молитвами. Також Григорій міг лише за допомогою одного слова виявити злочинців.

Фото: сторінка Свято-Михайлівського храму у Facebook

Фото: сторінка Свято-Михайлівського храму у Facebook

Відомий Григорій Печерський і своїми пророцтвами. Саме він передбачив поразку військового походу князя Ростислава, а також його загибель. Григорій зустрівся з військовими на Дніпрі та попередив їх, але вони лише посміялися з його слів. А сам переяславський князь так сильно розлютився, що наказав зв’язати та втопити преподобного. Григорій загинув, а пророцтво справдилося. Ростислав та його військо потонули, рятуючись від половців.

Чудотворні мощі преподобного Григорія зберігаються в Ближніх печерах в Києво-Печерському монастирі. Тіло ченця на третій день після утоплення в Дніпрі дивом виявилося в його замкнутій келії.

Що не можна робити у цей день

  • Не варто переїдати та зловживати алкогольними напоями.
  • Заборонено відлежуватися в ліжку, лінуватися.
  • Важливо не виходити з дому після настання темряви в цей день.
  • Цього дня не варто сваритися зі своїми родичами, друзями.
  • Також ця дата вважалася нещасливою для початку подорожей, тому в дорогу по можливості відправлялися в інший день.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на січень 2024 року. У перший місяць Нового року українці будуть святкувати Трьох святих: Василя Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 08.01.2024 06:12