Фото: Pexels

Яке церковне свято відзначають 23 жовтня та кого привітати з іменинами

Православна церква України 23 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять апостола Якова, брата Господнього.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято та кого потрібно привітати сьогодні з іменинами.

Що відомо про апостола Якова

Він був сином святого Йосипа. Яків входив до переліку сімдесяти молодших апостолів і його часто називали "братом Господнім".

Фото: blagovist.church.ua

У літописах сказано, що Яків був першим єпископом Єрусалима — Ісус, з'явившись після воскресіння, сам поставив його над Єрусалимською церквою. Він також був головою в Апостольському Соборі в Єрусалимі. Його поважали та шанували, багато іудеїв завдяки йому навернулися в християнство. Але книжники та фарисеї були незадоволені його роботою і вирішили вбити єпископа. Вони вивели Якова на дах храму і, погрожуючи, змушували відректися від віри. Апостол відмовився і його зіштовхнули з даху. Єпископ загинув. Пізніше жителі міста, яких вразила ця подія, вважали, що покаранням за це була облога і руйнування Єрусалима римлянами.

Іменини: хто святкує день ангела 23 жовтня

День ангела у цей день згідно з новим церковним календарем святкують: Андрій, Антон, Василь, Юхим, Іларіон, Інокентій, Кирило, Кузьма, Павло, Сава, Сергій, Симон, Степан, Хома, Яків.

Прикмети погоди 23 жовтня

  • Якщо випав сніг і не тане — чекайте на м'яку і теплу зиму.
  • Якщо йде град або сніг, наче крупа, значить, через два тижні вже буде справжня зима.
  • Сильно дощить — наступного року буде великий урожай.

Фото: Pexels

Нагадаємо, з 1 вересня Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначають всі нерухомі свята за новим церковним стилем. Перехід для обох конфесій означає, що дати свят, які щороку відзначаються в одну і ту ж дату, зміщуються на 13 днів. Дати рухомих свят, тобто Великодня і залежних від нього, залишаються поки незмінними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.10.2023 05:25