Фото ілюстративне. Джерело: "Урядовий портал"

Українцям розповіли, які обстеження можна пройти безкоштовно в сімейного лікаря

У разі підписання декларації зі сімейним лікарем українці мають право на безоплатні медичні послуги. Зокрема, йдеться про деякі лабораторні та діагностичні дослідження.

Про це повідомив Урядовий портал. Там зазначили, що сам лікар під час прийому може оглянути пацієнта, провести скринінг і зробити швидкі тести на інфекційні захворювання.

"Також українці можуть безоплатно здати загальний аналіз крові, сечі, аналізи рівня холестерину та глюкози в крові", — йдеться в повідомленні.

Серед інших доступних послуг:

  • інструментальна діагностика: електрокардіографія, пікфлоуметрія (пікова швидкість видиху для оцінки дихальної системи), вимірювання гостроти зору, слуху;
  • направлення на консультацію з лікарем-спеціалістом;
  • скринінг на наявність розладів психіки та поведінки;
  • раннє виявлення ВІЛ, туберкульозу, гепатитів, інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Зазначається, що на проведення лабораторних досліджень лікар має виписати скерування. Важливо, що громадяни не повинні платити за витратні матеріали. Тобто пробірки для аналізу крові, рукавички, шприци, спиртові серветки оплачують Програма медичних гарантій і Національна служба здоров'я України.

Похід до сімейного лікаря

Медичні послуги в сімейного лікаря

Робота сімейного лікаря

Інфографіка: "Урядовий портал"

Нагадаємо, що кожен українець може вибрати терапевта, педіатра, або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі, а гроші за медичне обслуговування має заплатити держава.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.06.2024 04:25