Фото: Генштаб ЗСУ

Які шанси у ЗСУ прорвати фронт до кінця року: дані американської розвідки

Якщо українські військові зможуть розширити фронт навколо Роботиного, то у них будуть хороші можливості для нового ривка 2024 року. Сили оборони продовжують атакувати на даному напрямку.

Таку заяву 6 вересня зробив директор з аналізу Агентства військової розвідки США Трент Мол, пише The Economist.

Він наголосив, що після трьох місяців повільного прогресу контрнаступ України набирає обертів. За словами Мола, на Півдні біля села Роботине (Запорізька область) українські війська прорвали першу з трьох оборонних ліній Росії й зараз вони атакують далі.

"Якби ми розмовляли про це два тижні тому, я був би налаштований дещо песимістичніше. Їхній прорив на другій захисній лінії... насправді доволі значний", — зауважив Трент Мол.

На думку Агентства військової розвідки США, важливішими є дві критично важливі змінні: українські запаси боєприпасів, життєво важливі для витримування артилерійських обстрілів, які сприяють прогресу, і погода, яка восени стає більш вологою.

Як просуватиметься контрнаступ: версія розвідки США

Один із представників адміністрації Байдена заявив, що Україні залишилося близько шести-семи тижнів бойових дій, перш ніж її наступ досягне кульмінації. Існують приватні розбіжності з приводу того, якого прогресу можна досягти за цей час. Деякі вважають, що українська армія, яка кинула більшу частину своїх резервів до прориву другої лінії й зазнала важких втрат під час спроби прорватися через неї, навряд чи зможе далеко піти.

За словами високопоставленого представника американської розвідки, якість як російських, так і українських сил із часом знижується.

"Якщо ви подивитеся на поле бою за п'ять років, воно може мати багато в чому схожий вигляд", — сказав він.

Трент Мол заявив, що нещодавні успіхи України досить значні і дають її силам "реальну можливість". За словами розвідки, з імовірністю 40-50% — прорвати російські лінії оборони, що залишилися, до кінця року. Але він попереджає, що обмежені боєприпаси та погіршення погоди зроблять це дуже важким досягненням.

Контрнаступ ЗСУ

Минулого тижня стало відомо, що Збройні сили України прорвали першу лінію оборони ворога Півдні країни й продовжують просуватися вперед. Однак військові вважають, хоч на другій лінії оборони російських окупантів щільність мінних полів менша, ніж на першій, вона може містити мережу підземних лабіринтів.

За даними видання The New York Times, російська армія намагається будь-якими засобами зупинити контрнаступ ЗСУ у Запорізькій області, а тому змінила тактику — тепер ворог підпалює свої мінні поля. Росіяни заливають легкозаймистою речовиною території, де розташовані мінні поля, а при спробах розмінування скидають з дронів гранати, "викликаючи море вогню та вибухів".

Генеральний штаб ЗСУ 7 вересня повідомляв, що українські військові продовжують витісняти російських загарбників на Мелітопольському напрямку. Силам оборони вдалось просунутись південніше населеного пункту Роботине та західніше Вербового Запорізької області на цій ділянці фронту. Водночас російські окупанти вели безрезультатні наступальні дії в районі Авдіївки та Мар'їнки на Донеччині. 

Нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва 6 вересня прокоментував контрнаступ ЗСУ. Він заявив, що прогрес українських військових бачать усі партнери і "це дуже, дуже обнадіює".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2023 14:38