Фото: ілюстративне Джерело: Defense Express

Яких полонених не хоче забирати Росія при обміні: заява заступниці міністра юстиції

Російська Федерація не зацікавлена в обміні колаборантів з так званих "Л/ДНР", які воюють на боці країни-окупанта. Представники квазідержав вже другий рік поспіль перебувають у полоні. 

Про це розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька, пише "Главком". За її словами, у Росії є власні критерії оцінювання людей, котрі опинилися в таборі для військовополонених. 

"Наприклад, вихідці з так званих "Л/ДНР" страждають найбільше, — вони непотрібні та нецікаві Росії! Через це їхній моральний стан часто-густо пригнічений. Із самого початку активної фази війни йде накопичення цієї категорії полонених", — наголосила Висоцька.

Посадовиця додала, що ціль України — якомога ширше налагодити комунікацію у питанні обміну військовополоненими. Для втілення цієї мети Київ використовує різноманітні підходи. Зокрема, проекти "Ищи своих" і "Хочу жить", які дають можливість полоненим напряму телефоном спілкуватися з рідними.

Висоцька також повідомила, що вказані канали зв’язку позитивно спрацьовують на росіян, які були мобілізовані, але вони немотивовані та відмовляються воювати. У підсумку частина з них добровільно здається до українського полону.

Раніше представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко заявив, що Україна готова до обміну полоненими, однак все залежить від російської сторони. Проте з серпня цього року Росія фактично заморозила звільнення військовополонених.

Нагадаємо, батальйон, що складається з українських військовополонених, найближчим часом планують розгорнути на фронті в Україні. Це є очевидним порушенням Женевської конвенції про військовополонених. Російські державні пропагандистські ЗМІ повідомили, що 7 листопада солдати батальйону "Богдан Хмельницький" склали присягу на вірність Росії. Незабаром їх відправлять в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.12.2023 14:55