Фото: Тарас Висоцький. Джерело – Медіацентр Україна

Яких збитків зазнав агросектор України за два роки війни: шокуюча сума

Росія за два роки повномасштабної війни завдала значної шкоди агросектору України. Загальна сума збитків становить понад 10 мільярдів доларів.

Про це повідомив виконуючий обов’язки міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький під час онлайн виступу на конференції "Відбудова сільського господарства України", передає прес-служба Мінагро.

"За два роки з початку широкомасштабного вторгнення Росії прямі збитки агросектору склали понад 10 мільярдів доларів. Тому дуже важливо відновити агросектор України, оскільки це необхідно для забезпечення внутрішньої та світової продовольчої безпеки", — зазначив він.

За його словами, Україна — один з світових лідерів експорту зернових та олійних культур. Відповідно відновлення сільськогосподарської галузі забезпечить стабільність світових продовольчих ринків.

"Через російську агресію українські аграрії зазнали значних втрат. Від знищення сільськогосподарської техніки на загальну суму 5,8 мільярда доларів до втрати та руйнування тваринницьких ферм на понад 250 мільйонів доларів. А міжнародні ціни на продовольство в 2022 році зросли приблизно на 35%. Тільки після налагодження нових шляхів експорту вдалося стабілізувати ситуацію. Тому для відновлення українського агросектору необхідна підтримка", — підкреслив Висоцький.

Також посадовець наголосив на необхідності довгострокових проектів з підтримки українського агросектору. Одним з таких є програма фінансової підтримки України від Європейського Союзу Ukraine Facility. Крім того, Висоцький відзначив необхідність запровадження пільгового страхування для агровиробників.

Нагадаємо, за словами заступника генерального прокурора Дмитра Вербицького, під час повномасштабного вторгнення окупанти  викрали з окупованих територій України понад 1 700 тонн української агропродукції та продовжують знищувати сільськогосподарську інфраструктуру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.06.2024 19:23