Фото: соцмережі

Яким буде рівень безробіття у 2024 році: НБУ зробив прогноз щодо ситуації на ринку праці

Ринок праці в Україні у 2024 році перебуватиме у досить стабільному становищі, адже кількість безробітних зменшується, а робочих місць стає більше.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України.

Аналітики очікують, що рівень безробіття у 2024 році зменшиться до 14,2%. У 2025–2026 роках цей показник знизиться до 10-12%.

"Ця стійка тенденція, яку з другого півріччя минулого року відображають опитування домогосподарств, стала причиною уточнення оцінок НБУ рівня безробіття торік (до 18,2%), а також поліпшення прогнозу", — йдеться у звіті НБУ.

Проте у Нацбанку зазначили, що рівень безробіття все ще перевищуватиме показники до повномасштабного вторгнення. Причини — зміни в структурі економіки, зовнішня та внутрішня міграція, нерівномірне за регіонами та галузями відновлення. Ці фактори дуже впливають на безробіття, тому відновити ринок праці до того стану яким він був раніше важко.

За даними НБУ, це зумовлює збереження значної структурної складової безробіття, що стримуватиме зниження його рівня на прогнозному горизонті. Визначальним чинником складного стану ринку праці стане повільне повернення мігрантів в Україну через їх адаптацію до життя за кордоном та відновлення трудової міграції.

Нагадаємо, в Україні з'явився сайт із пошуку вакансій у сфері відбудови й транспорту. Він має назву "Робота та відновлення". Тут можна знайти пропозиції від роботодавців, залучених до відновлення територій та інфраструктури країни. На порталі розміщені вакансії в галузях транспорту, зв'язку, будівництва та відбудови в цілому.

Додамо, нещодавно в Україні офіційно з'явилася нова професія — "Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.05.2024 14:25