Фото: Офіс президента

"Приховував своє хвилювання за жартами": яким був останній вечір Зеленського з родиною перед великою війною — книга Саймона Шустера

Саймон Шустер у своїй книзі The Showman: Inside the invasion that shook the world and made a leader of Volodymyr Zelensky (Шоумен: Погляд зсередини на вторгнення, яке шокувало світ і зробило з Володимира Зеленського лідера) розповів, яким був останній вечір українського президента з родиною перед повномасштабною війною.

Витримки з книги публікує британське видання The Telegraph.

Автор пригадує, що в бесіді з ним Зеленський зізнався, до останнього не вірив в те, що росіяни розпочнуть повномасштабне вторгнення в Україну.

Водночас останній вечір перед повномасштабним вторгненням 23 лютого 2022 року український гарант провів з родиною. Зеленський пригадав, що в той день дружина Олена запланувала спакувати валізу, але так і не зробила цього. Вона зробила з дітьми домашнє завдання. Родина разом повечеряла і подивилася телевізор.

За словами журналіста, Зеленський нічого не говорив дружині про небезпеку вторгнення, щоб вона вірила, що їм нічого не загрожує. Очільник держави приховував своє хвилювання за жартами та посмішками.

Також у своїй книзі Саймон Шустер наводить і слова першої леді, яка розповіла, що зрозуміла, що ситуація набагато гірше, ніж вона собі уявляла, по очах чоловіка. За словами Зеленської, "емоційно він був як струна на гітарі", його нерви були натягнуті до межі. Але вона не пам’ятає, щоб того ранку бачила страх. Він був повністю зібраний, зосереджений". 

До того ж у книзі Шустера згадується і про ранок 24 лютого 2022 року, коли армія РФ вторглася на територію України.

"Спочатку занервувала німецька вівчарка, яка заворушилася і почала бігати по будинку. Так само поводився й папуга Кеша. Близько 4:30 ранку шум досяг спальні президента. Олені Зеленській знадобилося кілька хвилин, щоб зрозуміти, що вона чує вибухи. Вони звучали так, як звучать вибухи від феєрверків. Чоловіка вона знайшла в сусідній кімнаті, вже одягненого в темно-сірий костюм. Її розгублений вигляд змусив Зеленського вимовити одне слово. — Почалось", — розповідається у книзі.

Нагадаємо, автор американського журналу Time Саймон Шустер у своїй книзі також писав, що у перші дні повномасштабного вторгнення команда Володимира Зеленського вела аскетичний побут. А сам президент применшував ризики російської агресії в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.01.2024 10:10