Фото: Pixabay

Яку суму може отримати Україна від партнерів у 2025 році: прогноз НБУ

У 2025 році Україна може отримати 31 мільярд доларів бюджетної допомоги від міжнародних партнерів. Йдеться про пільгові кредити та гранти. 

Про це повідомила прес-служба Національного банку України, посилаючись на презентацію до прес-брифінгу з монетарної політики.

За прогнозом регулятора, очікується, що у 2024 році міжнародні партнери нададуть Україні близько 38 мільярдів доларів пільгових кредитів і грантів. Ці кошти необхідні нашій державі для забезпечення усіх потреб.

У 2025 році Україна розраховує отримати не менше 31 мільярд доларів зовнішньої бюджетної допомоги. Якщо партнери нададуть цю суму Києву — міжнародні резерви залишатимуться на високому рівні.

"Надалі обсяги зовнішнього фінансування поволі скорочуватимуться в міру нормалізації умов функціонування економіки та розширення внутрішньої спроможності покривати видатки бюджету власними ресурсами", — зазначили в НБУ.

Скільки коштів Україні потрібно на місяць від союзників

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що щомісячна потреба у зовнішньому фінансуванні державного бюджету України у 2024 році становить близько трьох мільярдів доларів. За його словами, подальша ритмічна бюджетна допомога життєво необхідна для забезпечення соціальних видатків. Він підкреслив, що не можна допустити затримку в залученні зовнішнього фінансування. Також міністр додав, що країн ЄС з лютого 2022 року надали близько 63 мільярдів доларів нашій державі.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 23 липня заявив, що Україна отримає наступний транш від Європейського Союзу у межах програми Ukraine Facility у вересні 2024 року. Йдеться про 4,1 мільярда євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.07.2024 15:41