Фото: Міноборони США

Яку суму військової допомоги ще може отримати Україна від США: відповідь Пентагона

Україна може отримати від Сполучених Штатів Америки близько шести мільярдів доларів військової допомогиЦі кошти були виявлені після бухгалтерської помилки наших союзників.

Відповідну заяву під час брифінгу зробила представниця Пентагона Сабріна Сінгх.

Вона наголосила, що Пентагон має зараз 6,2 мільярда доларів, які призначені для передачі озброєння Україні. Ці кошти були виявлені після бухгалтерської помилки США, що призвела до завищення вартості пакетів підтримки на мільярди доларів.

Водночас Сінгх відмовилася коментувати, чи планує Пентагон вимагати у Конгресу США виділення додаткових коштів для допомоги Україні.

Американська допомога Україні

Американці з перших днів повномасштабного вторгнення РФ підтримують Україну та надають їй зброю й техніку на мільярди доларів. Це, зокрема, сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

Джо Байден 9 травня 2022 року підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

15 грудня торік Сенат США схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Через два тижні, 29 грудня 2022 року, Байден підписав закон про бюджет на 2023 фінансовий рік. Бюджетний пакет містить майже 45 мільярда доларів на надзвичайну допомогу Україні та близько 38 мільярдів доларів для регіонів, що відновлюються після стихійних лих.

В останній пакет допомоги увійшли різні комплекси, ракети, боєприпаси, бронетехніка та протитанкова зброя. Його оцінили в 400 мільйонів доларів.

При цьому лідер Республіканської партії в Сенаті США Мітч Макконнелл заявив, що Штати мають прискорити постачання військової допомоги Україні.

Водночас міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Сполученим Штатам Америки простіше надавати Україні допомогу у вигляді зброї, а не грошей. Адже фінансова допомога від США у формі грантів не збільшує борги України, а також сприяє стабілізації фінансової системи в умовах воєнного стану.

Відзначимо, переважна більшість мешканців Сполучених Штатів Америки підтримують постачання зброї Україні для захисту від російської агресії. Вони вважають, що така допомога демонструє Китаю та іншим суперникам США бажання захистити американські інтереси та союзників. Такими є результати опитування Reuters/Ipsos, яке проводилося 26-27 червня. Підсумки показали різке зростання у США підтримки надання зброї Україні: 65% респондентів схвалюють постачання озброєнь у порівнянні з 46% в травневому опитуванні.

За даними видання The Washington Post, загальний обсяг допомоги, яку США виділяють Україні, перевищив обсяги допомоги будь-якій іншій країні. Ця сума вже сягнула позначки 66,2 мільярда доларів.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки цього тижня оголосять про новий пакет військової допомоги Україні. Його вартість становитиме приблизно 200 мільйонів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.08.2023 22:35