Фото: Офіс президента

Є рішення союзників щодо коштів від використання російських активів, — Зеленський

У вівторок, 1 жовтня, президент Володимир Зеленський повідомив, що союзники прийняли політичне рішення щодо коштів від використання російських активів. Вони повинні працювати на захист України.

Відповідну заяву глава держави зробив під час вечірнього відеозвернення.

За словами Зеленського, у вівторок була доповідь глави уряду Дениса Шмигаля, на якій обговорювалась енергетика та ситуація в енергосистемі, побудова захисних споруд, імпорт електрики в Україну — відповідні домовленості з партнерами. 

"Також прем’єр-міністр доповів щодо фінансової ситуації для нашої держави — речей, які мають забезпечити стабільність у цьому році. І працюємо, щоб прискорити рішення наших партнерів щодо коштів від використання російських активів. Політично рішення є. Відчуття справедливості — що російські активи повинні працювати для захисту від російської ж агресії — поділяють усі партнери", — сказав Зеленський.

Президент також зазначив, що Україні потрібен спільний дієвий механізм, що надасть нашій державі не тільки більше стійкості, але й правильний сенс усій ситуації. 

"Потрібно забезпечити всі елементи справедливості для України — для країни, на яку Росія злочинно напала. І це важливо для всіх у світі — для всіх, хто цінує міжнародне право та світовий порядок, що забезпечує мир", — додав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, 20 вересня про новий масштабний кредит повідомила Урсула фон дер Ляєн на своїй сторінці в мережі X. За її словами, Європейська комісія надасть Україні кредит на 35 мільярдів євро. Ці гроші надійдуть у межах зобов'язань, які раніше узгодили країни G7.

Водночас президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна планує витратити наданий Європейською комісією кредит на енергетику, бомбосховища для закладів освіти та зброю.

Раніше міністр фінансів Канади Христя Фріланд заявила, що Україна почне отримувати кошти від заморожених російських активів у найближчі місяці. Наразі обговорюють технічні моменти.

За даними Міністерства фінансів, Україна гаситиме позику у 35 мільярдів євро від Європейського Союзу коштом майбутніх прибутків від заморожених активів Росії. Натомість власних грошей на це держава не витрачатиме.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.10.2024 20:36