Фото: соцмережі

Є загроза для ЗАЕС та Криму: у Зеленського озвучили страшні наслідки руйнування Каховської ГЕС

Росія зруйнувала та пошкодила понад 80 населених пунктів Херсонської області. Унаслідок підриву Каховської гідроелектростанції була пошкоджена або повністю зруйнована регіональна біосистема південної дельти Дніпра, а також Причорномор'я.

Про це повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

За його даними, Російська Федерація своїми діями зруйнувала зрошувальну систему на півдні України та інфраструктуру водопостачання окупованого Криму. До того ж підрив Каховської ГЕС призвів до створення передумов для розбалансування системи охолодження Запорізької АЕС. Це, за словами Єрмака, становить ядерну загрозу для всього світу.

"Згідно з Женевською конвенцією (стаття 56 Додаткового протоколу I 1977 року) дії щодо руйнування дамб є воєнним злочином та можуть бути прирівняні до використання зброї масового знищення", — зауважив посадовець.

Він наголосив, що Україна прагне максимально жорсткої та єдиної міжнародної позиції щодо цих та інших злочинів, оскільки це захистить державу від використання ядерної зброї Кремлем. 

"Інакше загроза ядерної катастрофи, в тому числі й на ЗАЕС, значно зросте, бо відчуття безкарності Кремля посилиться. Які ще червоні лінії має порушити Росія, щоб міжнародне співтовариство відповіло рішуче? Тільки силою ми можемо зупинити ворога", — вважає Єрмак.

Відзначимо світова спільнота "різко засудила" такий вчинок Росії. Зокрема, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що воєнний злочин окупантів наражає на ризик тисячі мирних жителів та знищує екологію місцевості

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

За фактом підриву окупантами Каховської гідроелектростанції правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Наразі тривають слідчі дії. Також поліція відкрила справу через порушення звичаїв війни. 

На цей час рівень води у Каховському водосховищі продовжує знижуватись і вже впав майже на 1,5 метра. Якщо рівень води опуститься нижче 12,7 метра ситуація буде критичною. Станом на 15:00 рятувальники, поліція та волонтери евакуювали близько 1 300 людей із Херсонської області.

Нагадаємо, Володимир Зеленський відреагував на цю подію й звинуватив Росію в жорстокому екоциді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 15:56