Фото: ДСНС

Із Херсонщини вже евакуювали майже 1 300 людей (фото)

Станом на 15:00 рятувальники, поліція та волонтери евакуювали близько 1 300 людей із Херсонської області. Усі вони опинилися під загрозою затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Про це повідомили в прес-службі Державної служби з надзвичайних ситуацій.

За попередньою інформацією, наразі підтоплено 13 населених пунктів на правому березі Дніпра та понад 260 будинків. Органи місцевої влади продовжують проводити евакуаційні заходи в зонах підтоплення. Також здійснюється оповіщення за допомогою гучномовців.

"Для надання допомоги населенню з Києва була направлена мобільно-оперативна група фахівців ДСНС, техніка підвищеної прохідності, залучено додаткові сили та засоби: човни, болотоходи "Богун", плаваючі транспортери, мобільні очисні станції та транспортні засоби для підвозу питної води", — зазначили в ДСНС.

У Херсоні розгорнуто п’ять пунктів для того, щоб люди могли там перебувати перед евакуацією до інших населених пунктів. У пунктах надання допомоги населенню працюють психологи Служби порятунку. Також створено резерв сил і засобів ДСНС для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. 

Корисні контакти для жителів Херсонщини:

  • гаряча лінія Херсонської ОВА: 0800330951 або 091 481 78 45.
  • гаряча лінія Херсонської МВА: 050 040 44 24, 098 958 17 90
  • екстрені служби: 101 (ДСНС), 102 (поліція), 103 (екстрена меддопомога).
  • гаряча лінія Уповноваженого зі зниклих безвісти: 0 800 339 247.
  • порятунок тварин: ecodepartment1@ukr.net, 0509433635 або 0963488070.

Підрив Каховської ГЕС: деталі російського теракту

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. За даними "Укргідроенерго", після підриву окупантами Каховська гідроелектростанція повністю зруйнована й відновленню не підлягає.

У зоні потенційного затоплення залишаються близько 80 населених пунктів, більшість із них перебувають у тимчасовій окупації. Ситуація ускладнюється тим, що деякі дороги розмиває, а це своєю чергою унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Евакуаційні групи шукають інші шляхи

На цей час рівень води у Каховському водосховищі продовжує знижуватись і вже впав майже на 1,5 метра. Якщо рівень води опуститься нижче 12,7 метра ситуація буде критичною. 

У зонах підтоплення в Херсонській області фіксують підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками.

Як повідомили у прес-службі Міністерства внутрішніх справ, росіяни й під час евакуації вдалися до терору. Вони обстріляли з артилерії поліцейських, коли ті здійснювали евакуаційні заходи у Херсоні. Двоє правоохоронців постраждали.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський відреагував на цю подію, показав жахливі її наслідки й звинуватив Росію в жорстокому екоциді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 15:35