Ізраїльські танки на території Сектора Гази. Джерело: timesofisrael

Єгипет, Катар і США запропонували мирний план для Близького Сходу: подробиці від WSJ

Новий мирний план, який пропонують Сполучені Штати, Єгипет і Катар, призведе до виведення ізраїльських військ і припинення війни в Секторі Гази. Шлях до миру повинен розпочатися зі звільнення заручників збоку бойовиків ХАМАС.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За даними видання, жодна зі сторін конфлікту не погодилася на умови нової пропозиції, де прописані кроки, що суперечать заявленим позиціям Ізраїлю та ХАМАС. Люди, які володіють інформацією про переговори, заявили, що Ізраїль і ХАМАС принаймні знову готові до переговорів після кількох тижнів мовчанки після закінчення останнього припинення вогню 30 листопада. За словами осіб, знайомих із ситуацією, найближчими днями переговори будуть продовжені в Каїрі.

"Готовність двох сторін обговорювати рамкову програму стала позитивним кроком. Посередники зараз працюють над усуненням розриву", — заявив один зі співрозмовників.

Нова пропозиція, що була підтримана Вашингтоном, Каїром і Дохою, містить у собі новий підхід до деескалації конфлікту. Мета полягає в тому, щоб звільнення ізраїльських заручників, викрадених ХАМАС, стало частиною масштабної угоди, яка могла б призвести до припинення бойових дій.

Раніше в Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявили про виведення частини своїх бригад зі Сектора Гази. Це пов’язано з успішним перехопленням контролю в регіоні.

Нагадаємо, 31 грудня прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що бойові дії в Секторі Гази триватимуть ще впродовж довгих місяців. Також він зробив попередження Ірану та "Хезболлі".

Варто відзначити, що після вбивства у Лівані заступника голови руху Салеха аль-Арурі палестинські бойовики з радикального руху ХАМАС оголосили про заморожування переговорів щодо припинення вогню з Ізраїлем.

Своєю чергою ізраїльська розвідка повідомила, що палестинські бойовики з радикального руху ХАМАС планували теракти в Європі. Також угруповання хотіло дестабілізувати ситуацію в Африці та на Близькому Сході.

Також міністр закордонних справ Китаю Ван I заявив, що для недопущення загострення війни у Секторі Гази потрібно створити міжнародну мирну конференцію. На ній необхідно ухвалити рішення щодо створення двох держав, що дозволить завершити конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.01.2024 22:05