Роберт Фіцо. Джерело: Facebook-сторінка прем'єр-міністра Словаччини

ЄС може заблокувати кошти Словаччини через відхід від демократії: про що йдеться

Чиновники Європейського Союзу розробляють пропозицією засудити Словаччину за відхід від демократичних норм. Це може призвести до утримання коштів, які мали би виділити Братиславі.

Таку інформацію оприлюднило видання Bloomberg.

"Європейська комісія підготувала рішення про запуск процедури у зв'язку з рішенням популістського прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо скасувати спеціальну прокуратуру, яка займалася деякими корупційними справами, пов'язаними з фондами ЄС", — йдеться у статті.

Джерела, знайомі з цим питанням, розповіли журналістам, що процес перебуває на початковому етапі, він вимагатиме схвалення голови комісії Урсули фон дер Ляйєн.

Близько 80% усіх державних інвестицій у Словаччині фінансуються коштом фондів ЄС. Будь-які потенційні проблеми з фінансуванням стануть серйозним ударом для цієї держави-члена Євросоюзу та єврозони, яка вже стикається з проблемами надмірного дефіциту державних фінансів.

Співрозмовники медійників зазначили, що одна з пропозицій полягає в тому, що комісія використовує свій так званий механізм обумовленості, який дозволяє ЄС заморожувати фінансування, коли він бачить, що його гроші перебувають під загрозою. Таким чином Євросоюз зможе утримати частину з 12,8 мільярда євро (14,2 мільярда доларів) фондів згуртування, виділених Словаччині у бюджеті блоку.

Комісія також вивчає можливість вилучення всіх або частини 2,7 мільярда євро грантів на боротьбу з COVID, які Словаччина отримала в рамках видатків ЄС на порятунок від пандемії. Спеціальна прокуратура була умовою, включеною до розподілу цих коштів.

Словаччина стане другою країною, що підпаде під дію механізму обумовленості ЄС після того, як блок заморозив 6,3 мільярда євро з фондів єдності Угорщини через порушення Будапештом верховенства закону.

Нагадаємо, в серпні речник Єврокомісії Балаш Ужварі заявляв, що Євросоюз не побачив впливу рішення України припинити транзит нафти російського "Лукойлу" на загальні обсяги постачання. Однак там продовжують з’ясовувати ситуацію з надходженням нафти до Угорщини та Словаччини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.09.2024 07:54