Фото ілюстративне. Джерело: facebook.com / Prykarpatzakhidtrans

Чи є загроза для Угорщини та Словаччини через припинення Україною транзиту нафти "Лукойлу": відповідь ЄС

Єврокомісія не побачила впливу рішення України припинити транзит нафти російського "Лукойлу" на загальні обсяги постачання. Однак там продовжують з’ясовувати ситуацію з надходженням нафти до Угорщини та Словаччини.

Про це сказав під час брифінгу речник Єврокомісії Балаш Ужварі. Він розповів, що відповідні служби Єврокомісії для з’ясування обставин контактували з урядами всіх трьох країн.

"З інформації, яка зараз є у нашому розпорядженні та відповідно до внутрішнього аналізу Єврокомісії виглядає так, що санкції, які застосувала Україна проти "Лукойлу", не впливають на поточний транзит нафти через трубопровід "Дружба", оскільки "Лукойл" не є офіційним власником цієї нафти", — зазначив Ужварі.

Він додав, що Єврокомісія ще очікує детальніші пояснення від Будапешта та Братислави, щоби підтвердити свої висновки.

"Також можу підтвердити, що служби Єврокомісії попередньо дійшли висновку, що термінові консультації на цьому етапі не є гарантованими, оскільки немає ознак нагального ризику для безпеки постачання", — сказав речник.

Як відомо, Угорщина та Словаччина отримали винятки із загальноєвропейської заборони на імпорт російської нафти після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Нещодавно Україна припинила транзит продуктів "Лукойлу" через нафтопровід "Дружба".

Угорщина та Словаччина стверджують, що рішення Києва ставить під загрозу їхню енергетичну безпеку, та ініціювали обговорення у Єврокомісії.

Нагадаємо, що сьогодні прем'єр-міністр України Денис Шмигаль поспілкувався з віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом. Очільник українського уряду пояснив позицію Києва щодо санкцій проти російського "Лукойла", якому заборонено транспортувати нафту через територію України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.08.2024 14:54