Розмова Дениса Шмигаля та Валдіса Домбровскіса. Джерело: Telegram-канал прем'єр-міністра України

Шмигаль пояснив Єврокомісії, чому Україна припинила транзит російської нафти через свою територію

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль поспілкувався з віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом. Очільник українського уряду пояснив позицію Києва щодо санкцій проти російського "Лукойла", якому заборонено транспортувати нафту через територію України.

Про це Денис Шмигаль повідомив у дописі у своєму Telegram-каналі.

"Запроваджені Україною санкції не порушують Угоду про асоціацію з ЄС, а реакція словацької та угорської сторін є вкрай політизованою та маніпулятивною. Україна завжди відкрита до конструктивної співпраці з країнами-членами Євросоюзу, зокрема, з Угорщиною та Словаччиною", — зазначив він.

Український прем’єр-міністр висловив упевненість, що справжню загрозу цим країнам несе Росія, яка шляхом енергетичного шантажу намагається уникнути справедливих санкцій.

"Ми вдячні Єврокомісії за політику обмеження російських енергоресурсів та підтримку країн ЄС, які активно диверсифікують свої енергетичні потоки", — пояснив Шмигаль.

Також вони обговорили рішення саміту G7 про надання Україні 50 мільярдів доларів від російських конфіскованих активів.

"Завдяки цьому важливому рішенню ми зможемо пройти наступний рік. Вдячні ЄС та особисто Валдісу Домбровскісу за лідерство в цьому питанні. Розраховуємо, що вже наприкінці цього року ці кошти будуть доступні Україні. Також подякував Єврокомісії за вже отримані 8 млрд євро в межах програми Ukraine Facility. Загалом цього року за програмою розраховуємо отримати 16 мільярдів євро й аналогічну суму — наступного року. Ця допомога має вирішальне значення для забезпечення стійкості та стабільності України в умовах повномасштабної війни", — підсумував прем’єр-міністр України.

Нагадаємо, що 29 липня прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зустрівся з послом України Мирославом Кастраном. Він пригрозив йому наслідками, якщо Київ не відновить транзит нафти російського "Лукойлу".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.08.2024 13:20