Фото: Рада ЄС

ЄС збільшив фонд, з якого фінансується зброя для України: названо суму

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про збільшення бюджету Європейського фонду миру до 7,9 мільярда євро до 2027 року. Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю зброї для України.

Про це повідомили на офіційному сайті Ради ЄС.

Це рішення реалізує політичну угоду, досягнуту 12 грудня 2022 року, коли Рада вирішила збільшити загальну фінансову стелю Європейського фонду миру на 2 мільярди євро в 2023 році та врахувати можливість подальшого збільшення на пізнішому етапі (до 5,5 млрд євро в цінах 2018 року до 2027 року).

Рада також вирішила встановити фінансову орієнтовну суму для спільних витрат на військові навчання ЄС з управління кризовими ситуаціями на рівні 5 мільйонів євро та запровадити більшу гнучкість у зборі та використанні фінансових внесків від держав-членів.

"Забезпечення фінансової стійкості цього інструменту має вирішальне значення для нашої підтримки не лише України, але й наших партнерів в інших частинах Європи, Африки та Близького Сходу, оскільки потреби продовжують виникати", — пояснюють у Раді ЄС.

Нагадаємо, торік Україна посіла третє місце серед імпортерів зброї у світі. На першому та другому місці — Катар та Індія. На Україну припадає 2% світового імпорту озброєнь за п'ятирічний період. У звіті зазначається, що усього Україна отримала зброю від 29 держав.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.03.2023 16:43