Фото: соцмережі

ЄС запропонує Україні довгострокові безпекові зобов'язання: про що йдеться

Країни Європейського Союзу на зустрічі 29-30 червня запропонують Україні "безпекові зобов’язання". Лідери ЄС прагнуть узгодити довгострокові зобов’язання перед Києвом на тлі зростання нестабільності в Росії та українського контрнаступу.

Про це пише Financial Times.

Франція, Німеччина, Велика Британія спільно зі Сполученими Штатами очолять зусилля з узгодження двосторонніх домовленостей про безпеку, щоб забезпечити Україну довгостроковим фінансуванням, військовими поставками, навчанням і розвідувальними даними. Вони будуть спрямовані на те, щоб допомогти Києву відбити повномасштабне вторгнення рф та захистити країну від майбутньої російської агресії.

Журналісти стверджують, що пропонована декларація Євросоюзу, розроблена Францією, спрямована на те, щоб надіслати "дуже чіткий політичний сигнал" Україні та Росії. Джерела FT зазначають, що ця пропозиція зустріла опір з боку Ірландії, Мальти та Австрії, нейтральних держав блоку, які хочуть ясності щодо того, що означатимуть "зобов’язання".

"Країни-члени ЄС спільно з партнерами готові зробити внесок у майбутні безпекові зобов’язання для України, що допоможе їй захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти спробам дестабілізації", — цитують документ журналісти. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує отримати конкретні рішення щодо свого майбутнього в НАТО вже на липневому саміті у Вільнюсі. Також наша країна повинна отримати гарантії безпеки до членства в АльянсіГлава держави зазначив, що мова не йде про сьогоднішнє членство, адже Україна розуміє, що під час війни не може вступити до НАТО, але потрібні зафіксувати конкретні речі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.06.2023 21:28