Фото: Shutterstock

ЄС запровадив нові санкції проти Росії: хто потрапив під обмеження

У п'ятницю, 28 липня, Європейський Союз запровадив нові санкції проти Росії. Головна причина — дезінформація про війну в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Ради ЄС.

Відомо, що європейські санкції торкнуться семи фізичних і п'яти юридичних осіб, відповідальних за проведення цифрової кампанії з маніпулювання інформацією під назвою RRN (Recent Reliable News), спрямованої на спотворення інформації та поширення пропаганди на підтримку війни Росії проти України.

"Ця кампанія, в якій брали участь державні органи або афілійовані з російською державою органи, спирається на фальшиві веб-сторінки, що узурпують ідентичність національних ЗМІ та урядових веб-сайтів, а також на фальшиві акаунти в соціальних мережах. Ця скоординована та цілеспрямована інформаційна маніпуляція є частиною ширшої гібридної кампанії Росії проти ЄС та країн-членів", — йдеться у повідомлені.

Так, ЄС запровадив обмежувальні заходи щодо Inforos і трьох його засновників. Inforos — це інтернет-компанія, тісно пов'язана з російською військовою розвідкою (ГРУ), відповідальна за створення понад 270 проксі-онлайн ЗМІ, які поширюють пропаганду на підтримку війни Росії проти України.

До того ж до санкційного списку ЄС потрапили:

  • ANO Dialog — російська некомерційна організація, створена Московським департаментом інформації та технологій і тісно пов'язана з адміністрацією президента;
  • Інститут російської діаспори, Агентства соціального проектування та Структури національних технологій;
  • дві російські ІТ-компанії, які беруть участь у керованій Росією кампанії цифрової дезінформації RRN.

Зазначається, що обмежувальні заходи ЄС щодо дій, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, наразі поширюються загалом на близько 1 800 фізичних та юридичних осіб. Всі призначені підлягають заморожуванню активів, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. На фізичних осіб додатково поширюється заборона на поїздки, що перешкоджає їх в'їзду або транзиту через територію ЄС.

Нагадаємо, 26 липня країни Європейського Союзу на шість місяців продовжили санкції проти Росії, яка порушила територіальну цілісність України. Обмеження діятимуть до кінця грудня 2022 року. Рішенням послів Євросоюзу було продовжено заборону на видачу віз та заморожування активів щодо 1800 осіб та організацій, які причетні до порушення територіальної цілісності України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.07.2023 18:48