Фото: istockphoto.com

Єврокомісар закликав створити оборонний фонд ЄС в розмірі 100 мільярдів євро

Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон в розмірі 100 мільярдів євро. Також він наполягає на тому, що блок досягне своєї мети поставити Україні мільйон артилерійських снарядів до весни цього року.

Про це пише видання Politico.

"Я вважаю, що нам потрібен величезний оборонний фонд, щоб допомогти прискорити темпи, можливо навіть у розмірі 100 мільярдів євро. Я переконаний, що ми це зробимо", — заявив Бретон на заході, організованому ліберальною групою Renew Europe в Європейському Союзі. 

На думку Бретона, ЄС терміново потрібно активізувати зусилля з нарощування виробництва боєприпасів та озброєнь, аби, щонайменше, зрівнятися з Росією за наступні півтора-два роки.

Окремо Бретон згадав про мету ЄС поставити Україні мільйон артилерійських снарядів до весни 2024 року й заявив, що вона є досяжною попри твердження окремих лідерів Євросоюзу.

"Я не радий, коли чую, як деякі міністри оборони кажуть, що ми не зможемо виконати ці зобов'язання. Це не та інформація, яку ви даєте, коли на вашому континенті йде війна", — сказав єврокомісар.

Він додав, що досягнення цієї мети вимагатиме скорочення експорту до країн, що не є членами Євросоюзу, і тиску урядів країн-членів на власну збройну промисловість для нарощування виробництва. Разом з тим, Бретон наголосив, що поставлена ціль є досяжною.

Нагадаємо, Угорщина може зняти в Євросоюзі вето на виділення Україні 50 мільярдів євро, за умови, що фінансування переглядатиметься щороку. Як зазначає видання Politico, це дало б угорському прем’єру Віктору Орбану можливість блокувати фінансування України щороку, або отримати поступки від Брюсселя за відмову від вето.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.01.2024 11:57