Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Угорщина зніме вето на 50 млрд євро для України, але є умова, — Politico

Угорщина може зняти в Євросоюзі вето на виділення Україні 50 мільярдів євро, якщо фінансування переглядатиметься щороку.

Про це повідомляє Politico із посиланням на коментарі трьох дипломатів ЄС.

Зокрема, дипломати наголошують, що Будапешт дав зрозуміти, що може зняти вето за умови, якщо Європейська рада затвердить перегляд цього фінансування на щорічній основі.

Як зазначає видання, це дало б угорському прем’єру Віктору Орбану можливість блокувати фінансування України щороку, або отримати поступки від Брюсселя за відмову від вето.

"МФФ (семирічний бюджет ЄС) — це багаторічна рамка. Ми не можемо переглядати її на щорічній основі", — сказав один із дипломатів.

Наголошується, що Угорщина сформулювала цю пропозицію під час зустрічі 27 бюджетних експертів ЄС 5 січня, а також у письмовому документі для бельгійського головування в Раді ЄС. За словами дипломата, знайомого з ходом переговорів, ЄС щороку надаватиме Україні 12,5 мільярдів євро у вигляді грантів і кредитів. За чотири роки це становитиме 50 мільярдів євро.

Питання фінансування України з боку ЄС стоїть на порядку денному зустрічі послів країн-членів ЄС, запланованої на середу.

Позиція Угорщини щодо допомоги Україні від ЄС

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на саміті Євросоюзу у Брюсселі наклав вето на допомогу Україні у вигляді 50 мільярдів євро від Європейського Союзу. Лідери країн ЄС розглядали цю ініціативу 14 грудня. Питання розглянуть знову в січні 2024 року.

Своєю чергою президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що Євросоюз має інструменти для гарантування надання допомоги Україні. Він впевнений, що держава буде забезпечена у фінансуванні попри угорське вето.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що Європейський Союз може обійти вето Угорщини на виділення пакета грошової допомоги Україні. Для цього лідери ЄС можуть укласти окрему угоду між 26 іншими державами-членами на саміті, який відбудеться на початку 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.01.2024 12:57