Фото: КОВА

Єврокомісія покращила прогноз зростання української економіки

Єврокомісія значно покращила прогноз зростання економіки України у 2023 році: з 0,6% у травневому прогнозі до 4,8%. Також у ЄК очікують, що зростання становитиме 3,7% наступного року та 6,1% у 2025 році.

Про це йдеться в оновленому економічному прогнозі. Зазначається, що ключовими рушійними силами зростання будуть державні інвестиції та приватне споживання.

Згідно з прогнозом, після швидкого зниження у 2023 році річна інфляція знизиться до 7,6% у 2025 році. Це відбудеться за підтримки пом’якшення обмежень на виробництво та внаслідок жорсткої монетарної політики.

"Незважаючи на серйозні проблеми, викликані агресивною війною Росії, економіка України продемонструвала чудову стійкість у 2023 році завдяки винятковим урожаям, урядовим стимулам, підкріпленим непохитною підтримкою міжнародних партнерів, а також прихильності влади забезпеченню макрофінансової стабільності", — йдеться у документі.

У Єврокомісії наголосили, що протягом цього року українська економіка несподівано розвивалася, попри війну. Зокрема, ці кращі, ніж очікувалося, показники підкреслюють адаптивність і стійкість українських споживачів і компаній у складних умовах сьогодення.

Також у звіті зазначається, що зростання реального ВВП залишиться помірним у 2024 році на рівні 3,7%, перш ніж значно підвищитися до 6,1% у 2025 році.

Нагадаємо, нещодавно аналітики міжнародного валютного фонду (МВФ) оприлюднили новий прогноз про стан української економіки. Експерти вважають, що показники зростання цієї сфери до кінця 2023 року покращаться на 2%.

Додамо, раніше секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що перевести економіку України на військові рейки повністю фізично неможливо. Приклад СРСР не є доречним у сьогоднішніх реаліях, адже тоді не було приватних підприємств. За словами очільника РНБО, забезпечення української армії боєприпасами, ракетами та бронетехнікою відбувається силами держави у тісній співпраці з приватними підприємствами, зокрема, і виробниками з інших країн. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.11.2023 17:29