Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Європа імпортує більше газу з Росії, ніж зі США: про що це свідчить

Попри значну зайнятість війною, Росія змогла розширити свої позиції як постачальника енергії для Європи. Зараз Європейський Союз звідти імпортує більше, ніж зі Сполучених Штатів Америки.

Таку інформацію оприлюднило видання Die Welt. За інформацією журналістів, уперше за майже два роки країни Євросоюзу за один квартал імпортували більше газу з Росії, ніж зі США. Про це свідчать дані брюссельської консалтингової компанії Bruegel.

Згідно з цими даними, за квартал із квітня до червня Євросоюз закупив у Росії 12,7 мільярда кубометрів газу, а у США — 12,3 мільярда.

Порівняно з першим кварталом 2024 року постачання з Росії знизилися незначно, а зі США — різкіше.

Нещодавно Австрія заявила, що бачить "величезний ризик" у разі раптового припинення постачання російського природного газу. У країні заявили, що від такої залежності потрібно позбутися якнайшвидше.

До того ж бої у Курській області призвели до стрибка цін на газ у Європі. Це сталося через побоювання припинення постачання газу, відразу після того, як Росія втратила контроль над газовимірювальною станцією "Суджа".

Щоправда, видання Bloomberg оприлюднило інформацію, що, попри бойові дії, Росія й Україна мають намір продовжувати постачання трубопровідного газу до Європи.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив 27 серпня на прес-конференції в межах форуму "Україна 2024. Незалежність", що зараз усе ще залишаються чинними договори про транзит російського газу територією України. Однак надалі українська влада не планує продовжувати такі угоди з країною-агресоркою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.09.2024 18:33