Фото: Вікіпедія

Європарламент підтримав кримінальну відповідальність за обхід санкцій ЄС: як каратимуть порушників

У вівторок, 12 березня, депутати Європарламенту проголосували за директиву про криміналізацію порушення та обходу санкцій Європейського Союзу. Порушників можуть очікувати штрафи або конфіскація активів.

Про це повідомляє прес-служба Європейського парламенту.

"Євродепутати схвалили нові правила для гармонізації застосування санкцій ЄС між державами-членами", — йдеться у повідомленні.

Зазначаться, що "за" директиву проголосували 543 депутати, "проти" — 45 і 27 посадовців "утрималися". Відповідно Європейський парламент прийняв узгоджену з державами-членами директиву про криміналізацію порушення та обходу санкцій ЄС. Він запровадить загальне визначення та мінімальні покарання за порушення.

Санкції ЄС стосуватимуться:

  • заморожування коштів і активів;
  • заборони на поїздки;
  • ембарго на постачання зброї;
  • обмеження для бізнес-секторів.

Хоча санкції запроваджуються на рівні ЄС, їх виконання покладається на країни-члени, визначення порушення санкцій та пов’язаних із цим покарань відрізняються. Закон також визначає обхід санкцій і гарантує, що це є кримінальним злочином. 

"У новому законі встановлюються узгоджені визначення порушень, зокрема не заморожування коштів, недотримання заборони на поїздки чи ембарго на постачання зброї, переказ коштів особам, які підпадають під санкції, або ведення бізнесу з державними підприємствами країн, які перебувають під санкціями. Надання фінансових послуг або юридичних консультацій з порушенням санкцій також стане кримінальним злочином", — пояснюють у прес-службі Європарламенту.

Посилення покарання за обхід санкцій

Директива гарантує, що покарання за порушення та обхід санкцій є стримуючим, роблячи їх кримінальними злочинами, які передбачають ув’язнення строком до п’яти років у всіх державах-членах. Коли компанії порушують або обходять санкції, судді повинні мати можливість накладати переконливі штрафи, хоча держави-члени можуть вибирати, чи може суддя накласти максимальне покарання на основі світового річного обороту компанії або на основі абсолютних максимальних сум.

У Європарламенті пояснюють, що різноманітні покарання можуть призвести до пошуку форуму — практики пошуку країн-членів із найслабшим правозастосуванням. Новий закон надасть суддям широкий спектр засобів для покарання порушників. Крім навмисних порушень, торгівля зброєю або предметами подвійного використання також буде криміналізована у випадках серйозної недбалості.

Закон також має бути офіційно схвалений Радою, перш ніж він зможе стати законом. Він набуде чинності через двадцять днів після публікації в Офіційному журналі ЄС, після чого країни-члени матимуть один рік, щоб перенести його в національне законодавство.

Нагадаємо, на тлі численних повідомлень, що Іран передає Росії балістичні ракети для використання проти України, лідери Європейського Союзу вирішили запровадити нові жорсткі заходи проти Ірану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.03.2024 16:35