Фото ілюстративне. Джерело: Defense Express

ЄС підготував санкції проти Ірану за постачання ракет Росії

На тлі численних повідомлень, що Іран передає Росії балістичні ракети для використання проти України, лідери Європейського Союзу вирішили запровадити нові жорсткі заходи проти Ірану.

Про це повідомив Reuters.

"Європейська рада закликає треті сторони негайно припинити надання матеріальної підтримки агресивній війні Росії проти України", — йдеться в проекті висновків саміту.

Саме зібрання відбудеться наступного тижня, і на ньому це питання планують активно обговорити. Хоча не всі переконані, що є належні докази щодо іранських ракет у Росії.

Щоправда, журналісти агенції, посилаючись на шість різних джерел, зазначили, що Іран надав Росії велику кількість потужних балістичних ракет класу "земля-земля", поглиблюючи військову співпрацю між двома країнами, які перебувають під санкціями США.

"Повідомлення про те, що Іран може передати Росії балістичні ракети та відповідні технології для використання проти України, викликають серйозну занепокоєність", — ідеться також у проекті висновків саміту.

При цьому наголошується, що Європейський Союз готовий відреагувати швидко та в координації з міжнародними партнерами, включно з новими та значними заходами проти Ірану.

У висновках також ідеться, що лідери закличуть главу дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля та Єврокомісію підготувати подальші санкції проти Білорусі, Північної Кореї й Ірану.

Як відомо, Іран став першою країною, яка розпочала постачати Росії зброю для війни з Україною. Від Ірану російська армія стабільно отримує ударні дрони "Шахеди", які атакують українські міста й інфраструктуру. Крім того, Іран допоміг Росії налагодити власне виробництво цих дронів.

Нагадаємо, що наприкінці лютого керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов не підтвердив надання Іраном балістичних ракет Російській Федерації. Натомість, за його словами, агресор отримав декілька таких ракет від Північної Кореї.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.03.2024 13:57