Фото ілюстративне. Джерело: "Ми Україна"

Європарламент підтримав створення Українського фонду у розмірі 50 млрд євро

У вівторок, 17 жовтня, Європейський парламент підтримав ініціативу Єврокомісії щодо створення Фонду допомоги Україні на чотири роки. Він передбачає виділення коштів у вигляді грантів і кредитів до 50 мільярдів євро. 

Про це повідомляє прес-служба Європарламенту

Відомо, що за відповідну пропозицію віддали 512 голоси "за", ще 45 проголосували "проти" і 63 "утрималися". До голосування парламентські комітети з бюджету та закордонних справ, проаналізували план Єврокомісії та прийняли новий документ. У ньому вони безумовно підтримали програму допомоги Україні, але додали додаткові умови для її отримання. Це була пропозиція, за яку голосував Європарламент.

Одна з ключових вимог євродепутатів — використання заморожених російських активів для відбудови України. Також це запобіжники від корупції, шахрайства та інших порушень у використанні європейських коштів в Україні. Серед іншого, депутати наголошували, що фінансування не мають отримувати компанії з олігархічним впливом.

Також під час розгляду у комітетах у проект внесли деякі зміни для більшої прозорості. Зокрема, це передбачає створення окремого сайту про кошти, виділені Україні на конкретні цілі, та кроки, які зі свого боку здійснила Україна, щоб отримати допомогу. Євродепутати хочуть, щоб внески від третіх країн і міжнародних установ також публікувалися.

Програма для України на 50 мільярдів євро є частиною перегляду довгострокового бюджету ЄС у зв'язку з низкою кризових подій, що сталися після 2021 року. Євродепутати вважають, що цей інструмент потрібно схвалити якнайшвидше, у рамках загального перегляду бюджету, щоби із завершенням поточного календарного року мати зрозуміле джерело фінансування для підтримки України. Переговори з країнами-членами ЄС можуть розпочатися щойно Рада ЄС узгодить спільну позицію.

Варто зазначити, що від початку російського вторгнення в Україну ЄС виділив Україні фінансову, економічну, гуманітарну та військову допомогу на суму вже понад 81 мільярда євро. Український фонд, який за позитивного рішення Європарламенту та Європейської ради буде створений в рамках багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, передбачатиме виділення до 50 мільярдів євро для прямої бюджетної підтримки України, для підтримки реформ та для створення сприятливого інвестиційного клімату і умов для залучення приватних інвесторів до процесів відновлення України.

Нагадаємо, 3 жовтня Європейський парламент проголосував за резолюцію з перегляду бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки, які, зокрема, передбачають створення спеціального Українського фонду на 50 мільярдів євро. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.10.2023 15:26