Фото: ЄБРР

Європейський банк у 2023 році надав Україні рекордні 2,1 мільярда євро

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) є найбільшим інституційним інвестором в Україні. У 2023 році наша держава отримала від міжнародно фінансово-кредитного інституту 2,1 мільярда євро. 

Про це повідомила прес-служба ЄБРР.

"Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надав рекордні 2,1 мільярда євро Україні у 2023 році після 1,7 мільярда євро у 2022 році", — йдеться у повідомленні. 

Так, у 2023 році керівники ЄБРР ухвалили рішення збільшити оплачений капітал банку на чотири мільярди євро з метою надання подальшої підтримки Україні. Інвестиції в Україні під час війни планується продовжувати на рівні близько 1,5 мільярда євро на рік.

Зазначається, що протягом 2022-2023 років ЄБРР вдалося мобілізувати для України близько 1,6 мільярда євро донорських коштів включно з нефінансованими гарантіями. Майже половину цих ресурсів надав Європейський Союз. Значні внески також зробили Канада, Норвегія, Іспанія та Нідерланди.

"Наближається вже третій рік війни в Україні. ЄБРР продовжує підтримувати економіку і народ країни у ці складні часи. Забезпечення подальшого функціонування приватних компаній та критичної інфраструктури є надзвичайно важливим для спроможності країни вести війну і готуватись до відновлення. Завдяки підтримці своїх акціонерів ЄБРР зможе й надалі активно інвестувати та підтримувати Україну", — заявила президентка ЄБРР Оділь Рено-Басо.

Варто додати, що крім фінансування, ЄБРР продовжує підтримку реформ в Україні, реалізація яких є важливою запорукою не лише подальших інвестицій приватного сектору, а й подальшого руху України до членства в ЄС. ЄБРР також допомагає Україні в підготовці до ефективного освоєння величезних обсягів фінансування, які будуть потрібні на етапі відновлення.

Нагадаємо, 17 січня у Європейському банку реконструкції та розвитку заявили, що Україна потребує фінансової та військової підтримки. В іншому випадку уряд країни, імовірно, змушений буде вдатись до емісії, щоб перекрити дефіцит коштів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.01.2024 17:48