Фото: ЄБРР

Як вплине відсутність фінансової допомоги від країн Заходу на економіку України: відповідь Європейського банку

У Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) заявили, що Україна потребує фінансової та військової підтримки. В іншому випадку уряд країни, імовірно, змушений буде вдатись до емісії, щоб перекрити дефіцит коштів.

Про це заявила головний економіст ЄБРР Беата Яворчик, пише The Guardian.

За її словами, в Україні економічна ситуація є досить складною, попри те, що у 2023 році зростання становило близько 5%. Також існує "значний ризик" економічного зриву, якщо враховувати ймовірність продовження війни.

"Великий ризик полягає в тому, що якщо гроші не надійдуть з-за кордону, ситуація може піти по спіралі, і уряду, можливо, доведеться вдатися до друкарського верстата", — зазначила вона.

Беата Яворчик підкреслила, що уряд української держави виконав ефективну роботу щодо забезпечення макроекономічної стабільності.

"Але ми не хочемо, щоб на наших руках була держава-невдаха. Нам потрібно підтримувати Україну не лише військово, а й через бюджетну підтримку", — акцентувала економіст.

До того ж вона проінформувала, що ЄБРР планує інвестувати в Україну від 7,5 мільярда євро до 15 мільярда євро протягом наступних п’яти років. За її словами, особливу увагу будуть приділяти приватному сектору.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський закликав партнерів не експериментувати з затягуванням щодо фінансової допомоги для нашої держави. За його словами, це "страшний експеримент", наслідки якого можуть загрожувати усьому світові. Таку думку він висловив за підсумками зустрічей та дискусій в Давосі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.01.2024 16:19