Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський про затримку допомоги для України: "Не радив би експериментувати"

Президент України Володимир Зеленський закликає партнерів не експериментувати з затягуванням щодо фінансової допомоги для нашої держави. За його словами, це "страшний експеримент", наслідки якого можуть загрожувати усьому світові.

Таку заяву зробив гарант за підсумками зустрічей та дискусій в Давосі.

"Якщо чесно, я б не радив нам всім експериментувати. Бо це страшний експеримент затягувати з тією чи іншою допомогою. Проблема іноді в тому, що ми називаємо допомогу допомогою. Тому що не всі, на жаль, усвідомлюють, що це безпека не тільки України. Так, в більшості своїй українських людей, але це і безпека європейського континенту і буде мати вплив безумовно на безпеку всіх континентів", — заявив він.

Президент підкреслив, що без фінансової допомоги Заходу Україна буде слабшою на полі бою. До того ж може виникнути дефіцит артилерії, зенітних ракет для ППО. Це призведе до того, що українські військові не зможуть відбивати удари балістичними ракетами. За його словами, відсутність фінансування — це додаткова можливість для російського диктатора Володимира Путіна захопити Україну.

"Буде велика кількість вбивств і велика кількість поранених людей. Ось вам і все. Завдяки системам протиповітряної оборони, наприклад, яка високовартісна, дуже високовартісна, в нас немає в цьому році блекауту. І в наших людей є тепло, у нас є вода і в лікарнях, і в дитсадках, і в школах. Тому, що ж станеться? Станеться велика криза. Зараз війна, а буде велика криза для всієї Європи. Чому? Тому що без допомоги США, Європейського союзу Україна буде боротися, Україна буде слабкіше, і це буде можливість для Росії захопити нас", — пояснив гарант.

Зеленський також додав, що від допомоги Україні залежить безпека усього світу.

"Відсутність допомоги Україні — це й відсутність допомоги багатьом континентам, де може бути посіяний хаос. Не всі, на жаль, усвідомлюють, що це безпека не лише України, а і Європейського континенту та вплив на безпеку на всіх континентах", — додав глава держави.

Зеленський вважає, що у разі програшу України буде війна НАТО з Російською Федерацією. На думку українського президента, російський диктатор Володимир Путін цього реально хоче.

Нагадаємо, 16 січня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз повинен допомогти Україні в боротьбі з вторгненням Росії. Але для цього, за його словами, не варто залучати ресурси з бюджету блоку.

Своєю чергою голова словацького уряду Роберт Фіцо підтримав вето прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо допомоги Україні. Йдеться про 50 мільярдів євро фінансової допомоги на чотири роки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.01.2024 15:49