Фото: istockphoto.com

Євросоюз планує створити новий фонд військової допомоги Україні на понад 20 млрд євро, — WSJ

Лідери Європейського Союзу цього тижня почнуть працювати над новим планом надання 22 мільярдів доларів допомоги Україні. Ці кошти планують спрямувати на спільні військові закупівлі для військових.

Про це пише The Wall Street Journal.

Зазначається, що цей план передбачає створення спеціального фонду, до якого увійде 6,5 мільярда євро з Європейського фонду миру, а також упродовж 2024-2027 років передаватимуть по п'ять мільярдів євро на рік.

Так, новий механізм дозволить використати ці гроші для компенсації витрат країн Євросоюзу на спільні закупівлі зброї для України — безпілотників, ракет для ППО та боєприпасів. Частину коштів також спрямують на підготовку українських військових в ЄС.

За даними WSJ, після схвалення нового плану, країни ЄС зможуть повернути до своїх бюджетів понад 20 мільярдів євро із фондів Євросоюзу в обмін на "десятки мільярдів євро" військової допомоги, яку вони нададуть Києву протягом наступних чотирьох років.

Відомо, що лідери ЄС можуть розглянути пропозицію щодо нового плану на саміті, який відбудеться 1 лютого.

Нагадаємо, декілька днів тому міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петтегем на прес-конференції після Ради з економічних і фінансових питань у Брюсселі заявив, що Європейський Союз розпочав технічні роботи з реалізації пропозицій щодо використання заморожених активів Російської Федерації в інтересах України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.01.2024 19:52