Фото: Defense Express

ЄС виділив мільярд євро на снаряди Україні

Рада Європейського Союзу ухвалила виділення 1 мільярда євро на закупівлю боєприпасів для України. Кошти виділяють в рамках Європейського фонду миру на фінансування закупівлі для ЗСУ 155-міліметрових артилерійських снарядів і, за необхідності, ракет.

Про це повідомляє прес-служба організації. Закуповувати боєприпаси будуть у європейської оборонної промисловості.

"ЗСУ необхідна значна кількість боєприпасів для захисту українського народу і території. Їм потрібно швидко. Разом з попереднім рішенням оперативно надати боєприпаси з існуючих запасів, ми виділяємо на ці цілі 2 мільярди євро (з урахуванням попереднього пакета, — ред.), доводячи загальну військову допомогу ЄС Україні до 5,6 мільярда євро", — заявив очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель.

За виділені кошти планують профінансувати контракти, укладені не пізніше 30 вересня цього року. Попередній пакет на 1 млрд євро був спрямований на компенсацію вартості боєприпасів, які країни Європи раніше передали Україні зі своїх армійських запасів.

Нагадаємо, німецький концерн Rheinmetall має намір надати Україні значну кількість артилерійських боєприпасів і заявив про плани виробляти до 600 тисяч снарядів на рік. А оскільки Євросоюз зобов'язався постачати Україні мільйон артилерійських снарядів на рік, то виробництво від Rheinmetall дозволить покрити більшу частину потреб ЄС у цьому питанні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.05.2023 18:49