Фото: vsn.ua

З безпідставного "розшуку" завдяки застосунку "Резерв+" зняли понад 700 тисяч українців, — Міноборони

Завдяки застосунку "Резерв+" з безпідставного "розшуку" вдалося зняти вже 710 тисяч військовозобов'язаних українців.

Про це повідомила заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко. 

"Застосунок "Резерв+" звернув нашу увагу на прогалини у реєстрі "Оберіг". Одна з них — добре відомий вам статус "у розшуку", який безпідставно відображався у 710 000 громадян. Уявіть собі, цей статус без юридичних підстав мала така ж кількість наших громадян, яка може зрівнятись з населенням Львова до повномасштабного вторгнення", — наголосили посадовиця.

Заступниця міністра пояснила, що статус "у розшуку" мали громадяни, які порушували правила військового обліку. Зокрема, ігнорували повістки та не зверталися до військкоматів. Через це ТЦК зверталось до Національної поліції. Проте, за словами Черногоренко, фактично кількість таких звернень становить близько 25%.

"Згідно з законодавством такий "розшук" мав свої терміни. Адже до 19 травня адміністративне стягнення могло бути накладене не пізніше двох місяців з дня порушення правил військового обліку. Зараз цей термін — три місяці з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня вчинення. Так, статус "у розшуку", безпідставно отримали багато військовослужбовців, дані яких не були оцифровані своєчасно", — зауважила заступниця міністра.

До того ж Черногоренко зазначила, що якщо із військовозобов'язаного зняли зі статусу "у розшуку", то до ТЦК звертатись не потрібно.

"На жаль, в державних реєстрах дійсно багато помилок внаслідок людського фактора. А без "Резерв+" виправити їх було б майже неможливо. Завдяки цифровізації ми усі разом маємо більше можливостей, щоб це змінити", — резюмувала посадовиця.

Нагадаємо, що від 18 травня в Україні запрацювала електронна черга для запису в територіальні центри комплектування. Зараз програма тестується, тому працює лише в деяких регіонах країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.05.2024 14:54