Ракети ATACMS. Джерело: Вікіпедія

За допомогою американських ракет Україна може вразити будь-яку ціль у Криму, — ЗМІ

Україна отримала від Сполучених Штатів Америки балістичні ракети ATACMS із радіусом дії 300 кілометрів. Це означає, що тепер українські сили можуть вразити будь-яку ціль в окупованому Росією Криму зі смертельним ефектом.

Такий висновок зробили аналітики видання The Economist.

Видання зазначило, що після того, як США дозволили бити Україні американською зброєю по території Росії, досі незрозуміло, чи передбачатиме використання російської тактичної авіації, яка запускає планерні бомби на Харківщині. Але все ще очікується, щоби США дозволили вражати військові цілі по всій Росії.

Журналісти додали, що допоки Україна чекає таке рішення, то доводить свої дії власними спецопераціями в Криму. Вони навели слова британського стратега Лоуренса Фрідмана, який каже, що "Крим — слабке місце для Росії", яке вміщує в себе багато обʼєктів, які хоче захистити Кремль.

"Атаки на Крим — це найкращий спосіб для України справити реальний тиск на Путіна, щоби домогтися поступок у майбутньому", — вважає Фрідман.

Колишній радник міністерства оборони Німеччини Ніко Ланге погодився з цими словами та додав, що "українська кампанія є сумішшю військової та політичної стратегії".

"Політично це найважливіший актив Росії, але він також дуже вразливий", — зауважив експерт.

Видання відзначило успіхи українських оборонців, які використовували ракети Великої Британії Storm Shadow та французькі Scalp для спецоперацій в Криму. До того ж без уваги не залишили й українські розробки — саморобні морські безпілотники, які вражають цілі кораблі.

Але зараз Україна використовує комбінацію ATACMS і все досконаліших безпілотників, щоб систематично погіршувати російську протиповітряну оборону в Криму. Під обстрілами опиняються аеродроми, на яких базуються літаки, що обстрілюють Україну.

Лоуренс Фрідман додав, що таке ослаблення протиповітряної оборони в Криму "може бути частиною підготовки до неминучого прибуття перших партій винищувачів F-16 з Європи".

Генерал Ланге акцентував, що російським військам "немає де сховатися". Завдяки супутниковій і повітряній розвідці, наданій союзниками з НАТО, їх власним глибоким знанням території та прихованим силам на землі, ніщо не може рухатися в Криму без відома українців. З появою ракет ATACMS і вдосконаленням українських власних дронів кожен квадратний метр півострова перебуває в зоні дії, включаючи літаки, конвої й обладнання, що рухаються автомобільним або залізничним транспортом.

Нагадаємо, ще 26 квітня стало відомо, що Пентагон дозволив Україні завдавати удари далекобійними ракетами ATACMS по позиціях росіян в окупованому Криму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.06.2024 08:20