Фото ілюстративне. Джерело: "Мілітарний"

За липень на територію Білорусі залітали дев’ять "шахедів": що з ними сталося

Упродовж липня в повітряний простір Білорусі залітали дев’ять російських БпЛА типу Shahed-131/136, які запускалися під час ракетних ударів по території України. один із них вибухнув, інший — зник.

Про це у Telegram повідомила моніторингова група "Беларускі Гаюн".

Усього, з 11 по 31 липня, до Білорусі залітали дев’ять одиниць Shahed-136/131, з яких надалі:

  • один вибухнув і впав у Білорусі;
  • сім відлетіли на територію України;
  • доля одного невідома.

Заліт "шехедів" у Білорусь

Джерело: "Беларускі Гаюн"

У моніторинговій групі зазначили, що більшість із них, а точніше сім із дев’яти, поверталися на територію України, інші ж залітали вглиб країни. Зокрема, "шахед" №2, який залетів до Білорусі вночі 13 липня, пройшов у повітряному просторі країни понад 350 кілометрів до самого Вітебська, а після цього зник, що з ним відбулося далі та де він, невідомо.

Ще один "шахед", який був четвертим, 16 липня пролетів над Білоруссю понад 400 кілометрів і вибухнув, впавши в Жовтневому районі Гомельської області.

Попри масові та регулярні зальоти БпЛА в повітряний простір Білорусі, за весь липень не було жодних коментарів від державних органів Білорусі. Фактично, єдина реакція, — непряме підтвердження обласним управлінням Міністерства надзвичайних ситуацій польоту Shahed-136/131 16 липня в Могилевській області.

"Попри відсутність офіційної реакції з боку чиновників режиму Лукашенка, військові розпочали вживати превентивних заходів щодо нейтралізації загрози. Наприклад, винищувачі Су-30СМ стали регулярно вилітати на південь Білорусі під час ракетних атак по Україні, а вертольоти перебазувалися та розпочали чергувати на аеродромі "Бобруйск", скорочуючи підлітний час до кордону з Україною для перехоплення БпЛА, що залітають до Білорусі", — підсумував "Беларускі Гаюн".

Нагадаємо, що 16 липня російський ударний безпілотник типу "Шахед" перетнув територію Білорусі під час атаки на Україну. На той момент зафіксували другий такий випадок від початку доби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.08.2024 15:55