Фото: hromadske.radio

За якої умови Путін би не наважився напасти на Україну, – роз'яснення Джонсона

Президент РФ Володимир Путін не наважився б на вторгнення в Україну, оскільки знав, що вона не збирається вступити в НАТО. Також повномасштабної війни вдалося б уникнути, якби Захід мав рішучість включити Україну до Альянсу.

Таку заяву зробив екс-прем’єр Великої Британії Борис Джонсон у своїй колонці для The Washington Post.

"Десятиліттями ми використовували дипломатичну двозначність щодо НАТО та України — і це закінчилося повною катастрофою. Ми роками розповідали українцям, що ми проводимо політику "відкритих дверей" в НАТО, і що вони мають право "обирати свою долю", і що Росія не повинна мати права вето", — пише Джонсон.

Британець зазначив, весь цей час Захід недвозначно давав зрозуміти Москві, що Україна ніколи не вступить до Альянсу, бо дуже багато членів НАТО самі застосують своє право вето.

"Результат — найгірша війна в Європі за останні 80 років. Президент Росії Володимир Путін зруйнував незліченну кількість життів, домівок, надій і мрій", — заявив Джонсон.

Джонсон переконаний, що Путін розпочав повномасштабну війну, оскільки в НАТО не дуже серйозно ставилися до захисту України.

"Раніше говорили, що українське населення надто розділене щодо членства в НАТО. До 2014 року ви точно могли навести такий аргумент. Подивіться зараз на цифри. Згідно з одним нещодавнім опитуванням, підтримка членства України в НАТО зараз масштабна — 83 відсотки", — звернув увагу Джонсон.

Борис Джонсон підсумував, що якби Захід був достатньо сміливим та послідовним, щоб привести Україну до НАТО, тоді цієї повної катастрофи вдалося б запобігти.

"Українцям треба дати все необхідне, щоб якомога швидше закінчити цю війну, і почати процес прийняття України до НАТО, і почати його зараз", — підсумував Джонсон.

Нагадаємо, російські загарбники активно готуються до початку наступу на Україну у найближчі місяці. Швидше за все, свої наступальний потенціал РФ використає на Луганщині.

Політика, 31.01.2023 10:56