Джо Байден. Джерело: Офіс президента України

Заарештовані російські мільярди як заміна грошам, що заблокував Конгрес: у США шукають кошти для України

Сполучені Штати Америки запропонували країнам G7 передати Україні заморожені російські активи. Йдеться про сотні мільярдів доларів, що заарештували західні країни. Це може статися після двох років від початку повномасштабної війни.

Про це повідомив "Голос Америки" з посиланням на британського фінансиста Тімоті Еша, який стверджує, що зараз склалася сприятлива ситуація для того, щоби досягнути прогресу в цій сфері.

Актуальності питанню конфіскації додали затримки із затвердженням великих пакетів допомоги Україні в США та ЄС, що змусило союзників України уважніше подивитись на інші джерела підтримки України, окрім коштів платників податків своїх країн.

У США Конгрес продовжує дискутувати щодо додаткового фінансування для подальших пакетів допомоги Києву обсягом понад 60 мільярдів доларів, який, за наполяганням Республіканської партії, має стати частиною законопроекту, що також передбачає посилення імміграційних правил.

Саме затримка зі схваленням додаткової допомоги Україні підштовхнула президента США Джо Байдена просити Конгрес про повноваження для конфіскації російських активів.

"Гадаю, це чіткий сигнал, що адміністрація США дійшла висновку, що фінансова підтримка України застрягла в Конгресі, це 61 мільярд доларів. Також майже 50 мільярдів євро підтримки від Європейського Союзу затримує Віктор Орбан", — зазначив британський економіст Тімоті Еш.

Американський економіст Андерс Аслунд додав, що Конгрес без зволікань схвалить конфіскацію активів Кремля на користь України, адже цей крок має широку підтримку.

"Цей крок давно назрів, і я дуже щасливий, що президент Байден просуває це. Конгрес, як видається, переважною більшістю це підтримує. Обидві партії. Тому це буде відносно легко досягнути", — наголосив він.

Однак, навіть якщо Україна зможе отримати конфісковані у США російські активи швидко, вони не зможуть замінити пакет допомоги від США.

"Міжнародна робоча група країн "Групи семи" REPO ідентифікувала у США приблизно п’ять мільярдів російських державних активів. Це значно менше фінансування пакетів допомоги в 60 мільярдів доларів, про який Байден просить Конгрес", — зауважив Аслунд.

Нагадаємо, координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі під час брифінгу 12 січня в Білому домі заявив, що допомога Україні від Сполучених Штатів Америки офіційно призупинена. Така ситуація триватиме до схвалення Конгресом нового фінансування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.01.2024 12:56