Фото: Новини.LIVE

"Забороняє висвітлювати воєнні злочини росіян": медійники вимагають замінити Наталію Гуменюк

Низка журналістів звинуватили керівницю об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня України Наталію Гуменюк у забороні висвітлювати воєнні злочини Російської Федерації в зоні відповідальності військовослужбовиці. Вони вимагають від військового керівництва замінити її "на компетентнішу особу і не допускати її до будь-якого керування комунікаціями". 

Про це йдеться у заяві медійників на адресу головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, міністра оборони України Рустема Умєрова та начальника Генштабу Анатолія Баргилевича.

"Впевнені, що особа, яка керує комунікаціями ОСУВ під час війни, повинна вміти адекватно та професійно взаємодіяти з медіа, розуміти надзвичайну важливість висвітлення подій із фронту, необхідність документування та привернення уваги до злочинів росіян і в жодному разі не ставити невиправдані обмеження, які перешкоджають роботі журналістів", — йдеться у заяві журналістів.

Медійники також вимагають забезпечити доступ журналістів до районів Херсонщини та сусідніх регіонів, де відбуваються ключові події, з урахуванням вимог наказу №73 головнокомандувача Збройних сил України. 

"Ці території невиправдано довго блокувалися Наталією Гуменюк, що призвело до непоправних інформаційних наслідків для України", — наголошують журналісти.

Основні вимоги медійників

У своїй заяві журналісти вимагають:

  • Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу і не допускати її до будь-якого керування комунікаціями. Впевнені, що особа, яка керує комунікаціями ОСУВ під час війни, повинна вміти адекватно та професійно взаємодіяти з медіа, розуміти надзвичайну важливість висвітлення подій із фронту, необхідність документування та привернення уваги до злочинів росіян і в жодному разі не ставити невиправдані обмеження, які перешкоджають роботі журналістів.
     
  • Забезпечити доступ журналістів до районів Херсонщини та сусідніх регіонів, де відбуваються ключові події, з урахуванням вимог наказу №73 Головнокомандувача ЗСУ. Ці території невиправдано довго блокувалися Наталією Гуменюк, що призвело до непоправних інформаційних наслідків для України.
     
  • Провести ревізію наявних правил роботи прес-центрів ОК "Південь" та об’єднаного новоствореного ОУВ "Таврія" (раніше ОСУВ "Одеса" та ОСУВ "Таврія"), практики яких могли зазнати шкоди через нещодавнє призначення туди Наталі Гуменюк. Важливо переглянути наявні правила та процедури роботи прес-служб військових формувань, щоб уникнути випадків надмірного і невиправданого контролю та обмежень, які перешкоджають висвітленню і документуванню надзвичайно важливих для України подій.
     
  • Докласти зусиль, щоб журналістам не довелося писати ще одного листа щодо неприпустимості очолювання будь-яких комунікаційних структур Сил оборони Ганною Маляр. Особи на ключових комунікаційних посадах повинні мати належні навички та репутацію для виконання своїх обов'язків згідно з вимогами часу, особливо у воєнний період.

Нагадаємо, на початку грудня 2023 року начальниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк оголосила про те, що покидає свою посаду. Вона не уточнила причини звільнення, а згодом спростувала її.

Раніше Гуменюк говорила, що її переводять в межах прикордонної служби. Водночас два джерела у Генштабі та Міноборони повідомили, що речницю звільнять з посади очільниці прес-центру. Причиною назвали те, що "вона забагато на себе бере". Йдеться про обмеження, які вона накладає на роботу журналістів.

Варто відзначити, що Наталія Гуменюк очолює Об’єднаний координаційний пресцентр сил оборони Півдня України майже з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У тому ж році вона отримала звання кавалера ордена княгині Ольги III ступеня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.04.2024 22:33