Путін і Ердоган. Джерело: росЗМІ

Задовольнить Україну та РФ: Ердоган презентував Путіну план "справедливого миру"

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган зустрівся з російським диктатором Володимиром Путіним в Астані, столиці Казахстану. Там він заявив про можливість справедливого миру у війні проти України, який може задовольнити обидві держави, а також про готовність Анкари закласти основу для консенсусу спочатку шляхом припинення вогню, а згодом — досягнення миру.

Про це повідомили в Директораті з комунікацій адміністрації президента Туреччини. Лідери держав прибули в Астану на 24-й саміт глав держав Шанхайської організації співробітництва. 

У ході зустрічі обговорювалися двосторонні відносини між Туреччиною та Росією, а також ситуація в українсько-російській війні, напади Ізраїлю на палестинські території, пошук вирішення напруженості у Сирії та боротьба з тероризмом.

У ході зустрічі президент Ердоган заявив, що Туреччина продовжить докладати зусиль для встановлення миру у своєму регіоні та в усьому світі, що Анкара може закласти основу для угоди про припинення війни між Росією та Україною — спочатку шляхом припинення вогню, а потім досягнення миру. Лідер Туреччини переконаний, справедливий мир, який задовольнить обидві сторони, є можливим.

У ході зустрічі президент Ердоган заявив, що напади Ізраїлю на палестинські землі та погрози на адресу Лівану націлені на регіональний і глобальний мир і спокій, що поширення конфліктів завдасть найбільших збитків країнам регіону і що міжнародній спільноті тепер слід зосередити увагу на тому, щоб зупинити Ізраїль.

Ердоган також заявив, що Туреччина сповнена рішучості не допустити створення терористичної організації за її межами, і що Анкара готова співпрацювати для пошуку рішення, водночас показуючи важливість прийняття конкретних кроків для припинення нестабільності, яка створює благодатний ґрунт для терористичної діяльності організацій, особливо громадянської війни в Сирії.

"Мирні ініціативи" Туреччини: що відомо

Раніше стало відомо, що існує новий проект договору, який нібито заморозить війну між Росією та Україною. Джерела журналістів уже ознайомилися з документом, він просувається за посередництва президента Туреччини Реджепа Ердогана та є ініціативою турецької сторони. Анонімне джерело видання стверджує, що текст документа на цей час має всі три сторони, тобто Туреччина, Росія й Україна.

Проект ґрунтується на документах перших переговорів у Стамбулі, частина формулювань травня 2022 року увійшла до нового тексту. Мирну ініціативу може підтримати низка європейських політиків, яку також пропонуватимуть для підтримки окремим країнам Глобального Півдня.

Нагадаємо, світові медіа розповіли про начебто нову пропозицію Туреччини щодо "мирного плану" для закінчення війни в Україні. В Офісі українського президента Володимира Зеленського відреагували на такі ініціативи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.07.2024 20:36